Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Regeringens förhandlingar om budgetramarna fortsätter för tredje dagen, Navalnyj uppmanas att omedelbart sluta hungerstrejka – och annat att ha koll på i dag

Sanna Marin och Annika Saarikko iförd munskydd, möter pressen utanför Ständerhuset.
Regeringens rambudgetförhandlingar har dragit ut på tiden. Planen var att rambudgeten skulle vara klar redan i går. Men många frågor som regeringen förhandlar om är svåra. Sanna Marin och Annika Saarikko iförd munskydd, möter pressen utanför Ständerhuset. Bild: Jussi Toivanen / valtioneuvoston kanslia Regeringen Marin,Budget preparation session,Ständerhuset,halvtidsöversyn,Maria Ohisalo,Annika Saarikko,Finlands inrikesminister,Finlands kulturminister,Sanna Marin

God morgon! Här är fem nyheter som är bra att känna till denna fredagsmorgon.

Regeringen fortsätter att förhandla om rambudgeten

Rambudgeten borde redan ha varit klar i går, men förhandlingarna har dragit ut på tiden.

På torsdagens frågetimme i riksdagen liknade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo ramförhandlingarna vid en mardröm.

Ett av regeringens centrala mål för att få statsbudgeten i balans är att höja sysselsättningen. Ännu på torsdag kväll dög statsminister Sanna Marins åtgärdspaket inte åt Centern.

Dessutom ska man bland annat förhandla om torven och hushållsavdraget.

Aleksej Navalnyjs egna läkare uppmanar honom att avsluta hungerstrejken

Den fängslade ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs egna läkare uppmanar honom att omedelbart avsluta sin hungerstrejk i fängelset.

Navalnyj har i dag hungerstrejkat i 24 dagar, och läkarna oroar sig för att han ska dö.

– Snart har vi ingen patient att sköta längre om hungerstrejken fortsätter, varnar fem läkare i ett gemensamt uttalande.

En oberoende läkare har fått undersöka Navalnyj, och en mer detaljerad rapport kommer att ges ut senare i dag.

Tusentals människor demonstrerade för Aleksej Navalnyj bland annat i Moskva och Sankt Petersburg trots att manifestationerna var förbjudna.
Tusentals människor demonstrerade för Aleksej Navalnyj bland annat i Moskva och Sankt Petersburg trots att manifestationerna var förbjudna. Tusentals människor demonstrerade för Aleksej Navalnyj bland annat i Moskva och Sankt Petersburg trots att manifestationerna var förbjudna. Bild: VALERY SHARIFULIN/TASS/All Over Press Ryssland,Aleksej Navalnyj

Vårdpersonalen blir omkörd i den nya vaccinationsordningen

I den nya vaccinationsordningen jämställs vårdpersonal med övriga medborgare.

Ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att det är som ett slag i ansiktet för vårdpersonalen. Han är rädd för att beslutet kan leda till exponeringar och karantäner som hotar vårdkapaciteten.

– Om en vårdare är smittad utan att ha fått några symptom, då kan det leda till att en ganska stor grupp människor blir utsatta för exponering, säger Kaukoranta.

Heikki Kaukoranta
Ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att regeringens beslut inte grundar sig på vetenskap utan är strikt politiskt. Heikki Kaukoranta Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,heikki kaukoranta

De finlandssvenska fonderna måste välja vem de satsar på

Det finns stora skillnader mellan de finlandssvenska stiftelsernas roll jämfört med de finskspråkiga. Det visar en ny undersökning, som gjorts på uppdrag av fem stora finlandssvenska stiftelser.

De svenskspråkiga stiftelserna måste bli bättre på att fokusera sina medel och tydligare påpeka att de inte kan täcka upp för det offentliga, säger specialforskare Maria Hirvi-Ijäs.

En blond leende kvinna.
Maria Hirvi-Ijäs är specialforskare på det kulturpolitiska forskningscentret Cupore. En blond leende kvinna. Bild: Sakari Viika Maria Hirvi-Ijäs

De finskspråkiga institutionerna ser att basfinansieringen bör komma från offentliga medel, medan den svenska sidan har en väldigt stark tillit till att pengarna bör komma från fonder och stiftelser, och har i mindre grad har sökt sig till den offentliga finansieringen.

Enligt Hirvi-Ijäs har de svenskspråkiga stiftelserna orsak att se över var gränsen går för deras samhällsansvar. Nu finns en risk att de gör det svenskspråkiga fältet en björntjänst för att den offentliga sektorn.

Dagens väder

I en stor del av landet blir det kyligt och ostadigt väder. Det förekommer allmänt regn, eller blötsnö eller snö. Också snöhagel eller åska kan förekomma lokalt.

Det är +2 till +7 grader, i norr 0 till +4.

Faran för gräsbränder är stor i landets södra och mellersta delar.

I Österbotten varnas för kraftig nordlig vind, i vindbyarna 20 meter per sekund. Även till sjöss varnas för hårda nordliga vindar.

Läs också