Hoppa till huvudinnehåll

Senaste nytt 23.4: En död efter knivhuggning på polisstation i Frankrike, Ryssland återkallar trupper från Ukraina, ramförhandlingarna slut för i dag

Sanna Marin ja Maria Ohisalo
Halvtidsöversyn under rambudgetsförhandlingarna på fredagen. Sanna Marin ja Maria Ohisalo Bild: Jussi Toivanen / Valtioneuvoston kanslia halvtidsöversyn,Sanna Marin,Maria Ohisalo

Senaste nytt på svenska. Vi uppdaterar den här artikeln fram till midnatt i dag. Här är morgonens nyheter.

Vi som uppdaterar artikeln heter: Belén Weckström, Mikaela Remes, Ann-Lis Fredriksson och Emil Friman.

En död efter knivhuggning på polisstation i Frankrike – händelsen utreds som terrorbrott

21.56

En 49-årig anställd har dött efter att ha blivit knivhuggen i halsen två gånger på en polisstation i Rambouillet på fredag eftermiddag.

Den 36-åriga gärningsmannen sköts ihjäl av polis strax efter dådet. Enligt polisen utreds händelsen som terrorbrott.

Åklagaren Jean-Francois Ricard som ansvarar för enheten som utreder terrorbrott säger att gärningsmannen har gjort uttalanden med terroristiska anknytningar under dådet.

Polisen i Frankrike har gripit tre personer i anknytning till knivhuggningen. De ska ha befunnit sig med gärningsmannen.

Källor: Reuters, AFP

Ryssland återkallar sina styrkor vid den Ukrainska gränsen

20.11

Enligt nyhetsbyrån Reuters har amerikansk militärpersonal lagt märke till att de ryska styrkorna vid den ukrainska gränsen börjat dra sig tillbaka.

– Det är lite för tidigt för att berätta precis vilka trupper som drar sig tillbaka och vilka vapen de lämnar kvar. Men vi håller ett nära öga på dem, säger en anonym högre försvarstjänsteman till nyhetsbyrån.

Ryssland började dra tillbaka sina styrkor från den rysk-ukrainska gränsen på torsdagen. Enligt Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu ska trupperna vara tillbaka vid sina baser senast den första maj.

– Vi vill se att det som Ryssland säger stämmer överens med vad de gör, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Läget i östra Ukraina har varit spänt sedan Ryssland förstärkt sina styrkor i gränsområdet. Enligt det ryska försvarsministeriet har det handlat om en militärövning i området.

Källor: Reuters, AP

Budgetförhandlingarna har avslutats för dagen

18.17

Sanna Marin sitter vid ett bord med armarna i kors.
Sanna Marin sitter vid ett bord med armarna i kors. Bild: Jussi Toivanen / Valtioneuvoston kanslia halvtidsöversyn,Sanna Marin

Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) har ramförhandlingarna avslutats för dagen. Läs mera om det här.

Marin skriver på Twitter att hon asvlutat förhandlingarna för dagen och att regeringskvintetten fortsätter förhandla under helgen.

Ramförhandlingarna skulle enligt planen pågå från onsdag till torsdag. Efter en tredje dag av förhandlingar har regeringen ändå inte lyckats nå enighet om sysselsättningen och ekonomin.

EMA rekommenderar inte att kombinera olika vaccin

18.10

För tillfället ges Astra Zenecas coronavaccin enbart till personer som fyllt 65 år i Finland. Det här på grund av att den sällsynta risken för blodproppar efter vaccineringen.

Men vad händer med de som fått första dosen Astra Zeneca-vaccin?

På fredagen svarar Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA på frågan: Fortsätt vaccinera som normalt. De som har fått första dosen Astra Zeneca ska också få vaccinets andra dos, lyder rekommendationen.

Rekommendationen kommer bara fyra dagar efter att Danmark meddelat att de kommer att ersätta den andra dosen Astra Zeneca-vaccin med något annat vaccin.

Danmark har stoppat användningen av Astra Zenecas vaccin helt och hållet. Finland rekommenderar inte vaccinet för personer som är yngre än 65.

Källa: APTN

STT: Förhandlingarna kommer sannolikt inte bli färdiga i dag

17.00

Enligt nyhetsbyrån STT kan det hända att ramförhandlingarna inte blir klara i dag på fredag. Besluten kan dröja till måndagen, enligt regeringskällor som STT varit i kontakt med.

Centern ska mötas klockan 18 i kväll. Partiet har dessutom redan inplanerade möten på lördag och söndag, vilket kan försvåra regeringens ramförhandlingar om förhandlingarna fortsätter under veckoslutet.

Också Vänsterförbundets riksdagsgrupp samlas klockan 18 på fredagskvällen och SDP har beredskap att hålla ett gruppmöte på kvällen, med någon mötestid har ännu inte slagits fast.

Källa: STT

70 procent av EU:s vuxna befolkning ska vara vaccinerade mot coronaviruset i juli

16.25

EU:s vaccinprogram säkerställer tillräckligt med doser för att vaccinera 70 procent av den vuxna befolkningen i slutet av juli, uppgav kommissionsordförande Ursula von der Leyen i dag under ett besök på en fabrik som producerar Pfizer-Biontech-vaccinet.

Von der Leyen sa också att Europeiska unionen under de närmaste dagarna kommer att ingå ett nytt kontrakt med företaget (Pfizer-Biontech) för ytterligare 1,8 miljarder doser år 2022 och 2023.

Navalnyj avbryter hungerstrejk

15.14

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj avbryter sin hungerstrejk. Uppgiften om att Navalnyj, som sitter av ett fängelsestraff, avslutar strejken kommer från hans Instagramkonto.

Navalnyj, som inledde hungerstrejken den 31 mars, säger att han delvis nått sitt mål med strejken. Han säger sig ha fått träffa två utomstående och oberoende läkare för att få hjälp med sina hälsoproblem.

Sverige fortsätter vaccinpaus

15.03

Folkhälsomyndigheten i Sverige rekommenderar en fortsatt paus i användandet av Johnson & Johnsons coronavaccin.

Vaccinet rekommenderas inte till personer under 65 år på grund av sällsynt risk för allvarliga biverkningar kopplat till vaccinet. Fallen av den biverkan har främst rapporterats bland yngre personer.

De personer som är över 65 år kommer dock att hinna få annat vaccin innan större volymer av Johnson & Johnsons (Janssen) vaccin levereras till Sverige.

Tio lediga dagar för ryssar i maj

14.39

Ryssland ska ha en tio dagar lång jobbfri period i maj, som ett led i kampen mot coronaepidemin. Också i fjol hade ryssarna en extra semester med lön, på grund av coronaepidemin.

President Vladimir Putin deltog i en tevesänd intervju där han lovade att han genast i dag ska underteckna ett presidentdekret om ledigt i tio dagar för alla som kan vara lediga.

Ryssland har lyckats stabilisera coronaläget och antalet nya fall håller åtminstone officiellt inte på att öka. Men landet har ändå flera tusen nya bekräftade fall och närmare 400 dödsfall per dag.

EU förseglade affär om 1,8 miljarder doser av Pfizer-Biontechs vaccin

14.31

Europeiska unionen är överens med Pfizer-Biontech om en leverans av upp till 1,8 miljarder doser av deras coronavaccin, uppger en
EU-tjänsteman till nyhetsbyrån Reuters.

Fyra astronauter på väg mot rymdstationen

14.11

Space-X-uppskjutningen
Uppskjutningen. Space-X-uppskjutningen Bild: AFP / Lehtikuva Nasa,SpaceX

Fyra astronauter, två amerikaner, en fransman och en japan, har inlett sin resa till den internationella rymdstationen ISS.

SpaceX-raketen med astronauterna ombord sköts upp från rymdcentret Kennedy i Florida kort före middagstid på fredagen finsk tid.

Valborg firas i rätt ruggigt väder

13.53

Som det nu ser ut firar finländarna valborg i rätt kyligt väder. Meteorologiska institutets meteorolog Jari Tuovinen säger att det inte finns några tecken på varmare väder inom en vecka.

Enligt nuvarande prognos blir det mindre än 10 grader varmt i hela landet under valborgsmässoafton och första maj.

Barn på cykel blev påkört på övergångsställe i Borgå

13.37

Ett cyklande barn under 10 år blev påkört av en personbil i korsningen av Hammarsvägen och Västervägen i stadsdelen Lövhammars på torsdag morgon.

Barnet skadades och fördes till sjukhus för vård.

Kommissarie Harri Vihola säger att polisen som bäst utreder olyckan som inträffade lite före klockan åtta på morgonen.

Finnair godkänner vaccinintyg i maj

13.13

För tillfället kräver Finnair att resenärer ska ha ett negativt coronaintyg eller ett bevis på att man insjuknat i covid-19 och tillfrisknat, men från och med 11 maj duger också ett bevis på att man vaccinerats.

Samtidigt slopar man kravet på hälsointyg för personer under 16 år.

Resenären ska ha fått vaccinet tre veckor innan resan och Finnair godkänner alla vaccin som världshälsoorganisationen WHO eller EU:s läkemedelsmyndighet har godkänt.

THL preciserar vaccinordningen för vårdpersonal

13.03

Institutet för hälsa och välfärd har preciserat bestämmelserna gällande vaccinationsordningen och ska i begränsad mån kunna vaccinera personal inom sådana funktioner som regionen klassificerar som brådskande och kritiska.

Till gruppen hör bland annat personal på BB och enheter med jourverksamhet.

Här kan du läsa mer och se hela listan.

Stora Enso stänger fabrik i Kemi trots fint resultat

10.40

Stora Enso gjorde ett fint resultat under årets första kvartal. Alla kurvor pekar uppåt, utom för pappersdivisionen.

Stora Enso berättade på tisdagen att bolaget kommer att stänga massa- och pappersproduktionen vid bruket i Veitsiluoto i Kemi. Nedstängningen förorsakar stora problem för staden då cirka tusen personer förlorar sina jobb.

Sveriges regering tillsätter krisgrupp mot mäns våld mot kvinnor

10.00

Aftonbladet rapporterar att Sveriges statsminister Stefan Löfven i dag meddelat att en krisgrupp mot mäns våld mot kvinnor ska tillsättas.

Fem kvinnor i Sverige har blivit dödade av sin sambo eller partner, på bara de tre senaste veckorna.

Enligt Aftonbladet ska representanter från alla riksdagsgrupper diskutera frågan under förmiddagen.

Polisen kollade upp många restauranger

9.57

Polisen gjorde sammanlagt 12 625 kontrollbesök till restauranger, barer och kaféer under den sex veckor långa nedstängningen.

Granskningarna visade att krögarna med några få undantag följde restriktionerna bra.

Enligt polisen var den främsta lagförbrytelsen att take away-mat och -dryck inmundigades i restaurangen.

I några fall måste polisen utrymma restaurangen på kunder och försäkra sig om att den hölls stängd.

Dåligt väglag i stora delar av landet

9.21

Vägtrafikverket varnar för dåligt väglag i södra och mellersta Finland, inklusive södra delarna av Lappland.

Nederbörden kommer i form av snö eller blötsnö även i söder.

Det här handlar regeringens svåra förhandlingar om

8.36

Regeringens förhandlingar om budgetramarna fortsätter för tredje dagen i rad.

Enligt STT:s uppgifter gjorde man avsevärda framsteg i många frågor, men inget kunde ännu lösas fullständigt.

Den mest svårlösta helheten är ekonomi och sysselsättning, som under gårdagen dryftades också av regeringspartiernas ordförande.

Vasa centralsjukhus första i landet ta gentester på cancerpatienter

8.30

Vasa centralsjukhus är föregångare då det kommer till gentester.

För tre år sedan dog en av överläkare Antti Jekunens patienter på sjukhuset, och orsaken visade sig vara en allvarlig biverkning av cancermedicin.

Efter det började Vasa centralsjukhus som första i Finland utföra gentest som visar om en cancerpatient saknar eller har brist på ett specifikt enzym, och är därmed utsatt för biverkningar av de vanligaste cancermedicinerna.

Vårdpersonalen blir omkörd i den nya vaccinationsordningen

8.16

Regeringen har bestämt att den vårdpersonal som inte direkt jobbar med coronapatienter eller riskgrupper inte ska få vaccinskydd före övriga medborgare.

I stället låter man exempelvis valfunktionärer och deras ersättare gå före i kön.

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta är oroad. Han säger till Svenska Yle att det är svårt att omfatta det hela ur ett etiskt perspektiv.