Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeåkillen Kai Meriluotos klara mål för fotbollskarriären: ”Först en plats i HJK, sedan spel i någon av de europeiska toppligorna”

En fotbollsspelare i randig speltröja.
Pickalabon Kai Meriluoto har kontrakt med HJK fram till utgången av säsongen 2023. En fotbollsspelare i randig speltröja. Bild: Jussi Eskola fotboll,fotbollsspelare,HJK Helsingfors,Sjundeå,Kai Meriluoto

Den unge anfallsspelaren Kai Meriluoto, 18, från Pickala i Sjundeå har klara målsättningar för sin fotbollskarriär. På längre sikt är hans mål att spela i någon av de fem stora ligorna ute i Europa.

På kort sikt är målet att ta en plats i ligalaget Helsingin Jalkapalloklubis öppningselva. Han säger att konkurrensen om speltid i HJK är hård.

- Vi har ganska många anfallare i laget, så det blir nog en tuff uppgift för mig att ta en plats i öppningselvan.

EIF:s Jarkko Heimonen med bollen, Oliver Pettersson bakom honom. Klubis Kai Meriluoto täcker.
Kai Meriluotos HJK Klubi 04 (gul skjorta) spelade en träningsmatch mot Ekenäs IF. Från vänster Oliver Pettersson och Jarkko Heimonen. EIF:s Jarkko Heimonen med bollen, Oliver Pettersson bakom honom. Klubis Kai Meriluoto täcker. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,HJK Helsingfors,Sjundeå,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,klubi04

Det är sannolikt att det blir endast ströminuter för honom i högsta serien.

- Troligen kommer jag att spela stora delar av den här säsongen i HJK Klubi 04. Jag utesluter ändå inte möjligheten att få en plats i HJK, säger Kai Meriluoto.

Han slog igenom på den finländska fotbollsmarknaden i fjol.

Meriluoto debuterade ändå i HJK i fjol. Klubben blev finsk mästare i höstas, en titel som hans hemkommun värderade högt. Sjundeå belönade honom nämligen för årets idrottsprestation 2020.

Han gjorde ett mål i de fyra matcher han spelade i HJK i fotbollsligan i fjol. Han har spelat två säsonger i HJK:s reservlag HJK Klubi 04 i division 2.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet:

Säsongen 2019 gjorde Meriluoto 12 mål och i fjol stod han för 15 fullträffar och var lagets bästa målskytt. HJK:s reservlag avancerade till division 1 för säsongen 2021.

Kai Meriluoto har spelat sammanlagt 19 pojklandskamper.

Ser fram emot de kommande säsongerna

Nyligen undertecknade han ett tre säsonger långt kontrakt med HJK. Kontraktet sträcker sig över säsongen 2023.

- Det är klart att jag är nöjd över kontraktet och ser fram emot de kommande säsongerna i HJK.

Att spela i HJK:s reservlag i landets näst högsta serie division 1 ser han som en bra nivå för hans utveckling som fotbollsspelare.

HJK:s reservlag tränas av tidigare proffsspelaren Mika Väyrynen.

Kai Meriluoto säger att Väyrynen är en strålande tränare som hjälper varje spelare i laget. Väyrynen har en imponerande proffskarriär som spelare bakom sig.

- Han har mycket att ge laget och delar gärna med sig av sin erfarenhet.

En person skriver sitt namn på ett papper.
För en tid sedan skrev Kai Meriluoto på kontraktet som gäller för tre säsonger i ligalaget HJK. En person skriver sitt namn på ett papper. Bild: HJK fotboll,fotbollsspelare,HJK Helsingfors,Sjundeå,Kai Meriluoto

HJK Klubi 04 har varit ett lag som åkt mellan division 1 och 2 i flera repriser, något både laget och dess tränare Mika Väyrynen vill få stopp på.

Det så kallade hisslaget har som målsättning för säsongen att hålla sin plats i division 1.

För några veckor sedan spelade HJK Klubi 04 en träningsmatch mot division 1-kollegan Ekenäs IF. Matchen som spelades på Centrumplan i Ekenäs slutade 1-0 till hemmalaget.

- EIF har ett bra lag och spelade bra. Vårt spel söker ännu sina former, säger Meriluoto.

Allting började i Kyrkslätt IF

Kai Meriluotos fotbollskarriär började för mer än tio år sedan i Kyrkslätt IF.

- Då vi flyttade tillbaka till Finland från Frankrike var det aldrig något snack om saken, mina föräldrar och jag tyckte att jag ska spela fotboll. Jag har aldrig spelat handboll, småler han.

Som 13-åring bytte han klubb och anslöt sig till HJK:s juniorer.

Då vi pratar om hans styrkor på fotbollsplanen, lyfter han själv fram rörligheten inom straffområdet, talangen att löpa in i luckorna bakom försvaret och förstås målskyttet.

För att ta en ordinarie plats i HJK:s ligalag vet Kai Meriluoto att han måste skaffa sig mera styrka.

Han säger att han också behöver mera explosivitet på fotbollsplanen.

Gymnasiestudier och träningar

Under vintermånaderna då han kombinerat fotbollsspelande med gymnasiestudier i Mäkelänrinteen lukio i Helsingfors har det stundtals känts tungt och då har han inte haft energi att träna på egen tid.

- Vill man nå toppen ska man nog träna mycket utöver klubbens träningar, säger han.

Under försäsongen har HJK tränat två gånger om dagen, ett träningspass på fotbollsplanen, ett i gymmet.

Han säger att det blir tungt att resa mellan skolan, träningarna och hemmet i Pickala. Då väljer han att övernatta hos flickvännen som bor i Helsingfors.

- Det känns lite lättare nu då jag har fått körkort och kan köra till och från träningarna med egen bil

Kai Meriluoto avslutar sina gymnasiestudier nästa vår. Efter det kommer han troligen att satsa på fotbollsspelandet. För tillfället har han inga planer på fortsatta studier.

- Jag kommer nog att koncentrera mig på att spela fotboll, säger den målmedvetna ynglingen.

Läs också