Hoppa till huvudinnehåll

Åttonde raka handbollstiteln till Riihimäki – guldklädde Teemu Tamminen citerar Patrik Laine och hyllar mästartränaren Kaj Kekki: "Han satte oss på bantningskur"

En svag höst, en prickfri vår. Kaj Kekki tog över vid jul – och då började resan som gjorde Cocks till handbollsmästare igen. "Vi hade för roligt i början av säsongen", säger Teemu Tamminen till Yle Sporten.

När det spelas om handbollsguldet på herrsidan finns det inget som stoppar Cocks. Riihimäkilaget säkrade åttonde raka ligatiteln efter klara 3–0 i matcher i finalserien mot Dicken.

Helsingforsklubbens herrar mäktade inte med att baxa finalserien till en ny finaldust i Britas. I stället blev tredje raka silvret ett faktum för Dicken efter 27–25 till Cocks i lördagens tredje final.

– Mitt under säsongen trodde ingen att vi skulle stå här som mästare. Det pratades om att vi hade tagit ett par steg tillbaka. Jag skrev aldrig under på det, säger Teemu Tamminen till Yle Sporten.

Tamminen står med guldjacka och mästarkeps på sig – och lagkamraterna störtar mitt under guldintervjun fram och häller en skumpaflaska över sin lagkapten.

– Det här är tolfte gången för min del. Det känns alltid skönt att lyfta pokalen.

Dicken hade sista chans

Den nya guldfesten brakade loss i den tomma hallen i Riihimäki efter att Cocks hade avgjort i andra halvlek. Den första halvleken var jämn och Cocks ledde med 12–11 i paus, men i andra halvlek fällde det bredare materialet avgörandet.

Cocks, som spelade utan sin skadade niometersspelare Ivan Mosic, höll sin ledning. Dicken hade chansen att tvinga finalen till förlängning men Max Granlund brände lagets sista avslut.

– För att citera Patrik Laine: "Visst är det här en svår sport". Av tidigare erfarenheter vet jag att den första och tredje finalen är de tuffaste. Man börjar tänka på att man ska sätta punkt för serien, säger Tamminen.

Hur ska ni fira det här?

– Det lär väl bli lite bastu med laget, men jag låter de yngre fira. Jag har barnen den här helgen, så vi får se vad som sker nästa helg när pappa är ledig.

Obesegrade under 2021

Lördagens vinst betyder också att Kaj Kekkis helt suveräna comeback i handbollsligan fullbordades. Kekki tog över tränaransvaret i Cocks efter en svag höstsäsong och sedan dess har laget inte förlorat en match.

Obesegrade i övre slutserien, 3–0 i semifinalserien mot Grankulla IFK och till slut också 3–0 i finalserien mot Dicken.

– Under hösten fick Boris Dvorsek inte oss att spela som ett lag. Vi bytte tränare, Kekki satte oss på bantningskur och sen började vi träna. Nu står vi här med guldet, säger Tamminen.

– Det var helt rätt val. En toppentränare.

Under Kekkis ledning har Cocks-spelarnas fysik utvecklats och den här våren var en påminnelse om var Finlands bästa handbollslag finns. Riihimäki guldjublar, resten av handbolls-Finland får ta nya tag i höst.

– Allt startar med ett hårt jobb. Vi hade för roligt i början av säsongen.

Trodde du att i december att ni skulle stå här?

– Jag tänker alltid att mitt lag ska vinna. Även om vi skulle möta Kiel. Jag vill alltid vinna och nu står vi här med 3–0 i finalserien.

Handboll, final 3/5:

Cocks–Dicken 27–25 (12–11)
Cocks: Teemu Tamminen 11, Djordje Djekic 5, Vitalie Nenita 3, Srdjan Mijatovic 3, Davor Basaric 2, Bojan Zupanjac 1, Roni Syrjälä 1, Yury Lukyanchuk 1.
Dicken: Ian Martin 6, Max Granlund 6, Tadas Stankevicius 5, Oskar Monnberg 3, Anton Rémy 2, Filip Söderlund 1, Joacim Broman 1, Benny Broman 1.

Cocks mästare med 3–0 i matcher.