Hoppa till huvudinnehåll

Hoppet ute för 53 besättningsmän i indonesisk ubåt som sjönk – vrakdelar från båtens insida flöt upp från havsbottnen

Indonesiska flottans u-båt KRI Nanggala-402 som försvunnit.
Indonesiska flottans u-båt KRI Nanggala-402. Indonesiska flottans u-båt KRI Nanggala-402 som försvunnit. Bild: Indonesiska flottan. Indonesien,U-båt

I Indonesien har man påträffat vrakdelar av en ubåt som försvann i onsdags under en militärövning utanför Bali. Ubåten KRI Nanggala-402 med 53 besättningsmän ombord, har lokaliserats och den ligger på 850 meters djup, uppger den indonesiska flottan.

- Vi kan bekräfta att fartyget har sjunkit, konstaterade den indonesiska flottans kommendör Yudo Margono på förmiddagen finsk tid.

- De vrakdelar som vi fann kan inte ha kommit från något annat fartyg

Yudo Margono visade samtidigt vrakdelar från den försvunna ubåten: en bönematta, en del av en torped och en oljeflaska.

Alla vrakdelar hade flutit upp från fartygets insida, vilket bekräftade farhågorna om att farkosten inte klarade av det enorma trycket då den sjönk.

Ubåten som försvann under en övning 100 kilometer norr om Bali, lokaliserades i dag med hjälp av sonar.

Farkosten som byggdes i slutet på sjuttiotalet i Tyskland, ligger nu på 850 meters djup på havsbottnen - Det är långt djupare än de maximalt 500 meter som den var byggd för att klara.

Syret ombord på ubåten beräknas ha tagit ta slut under lördag morgon finsk tid.

Kuvassa sukellusveneen katoamisalueella havaittu öljyläikkä, joka voi viitata siihen, että aluksen polttoainetankki vaurioitui.
Olja upptäcktes på havsytan i närheten av platsen för försvinnandet. Kuvassa sukellusveneen katoamisalueella havaittu öljyläikkä, joka voi viitata siihen, että aluksen polttoainetankki vaurioitui. Bild: Eric Ireng/ EPA Indonesien,ubåtar

Spaningarna efter ubåten har varit omfattande ända sedan i onsdags då kontakten till den bröts. Det skedde efter att ubåten, som deltog i en torpedövning, hade bett om tillstånd att få dyka.

Olja har upptäckts på havsytan på den plats där fartyget försvann. Det kan tyda på att bränsletanken har skadats.

Flottan uppgav i går att ett oidentifierat föremål med starkt magnetfält befinner sig på 50-100 meters djup, men inga säkra observationer av ubåten hade då gjorts.

I de massiva spaningarna deltar fartyg och helikoptrar från USA, Australien, Singapore och Malaysia.

Reuters, AP, AFP

Artikeln uppdaterades klockan 12.08 Med uppgifter om vrakdelar och om att ubåten lokaliserats. Uppdaterades kl 14.53 med flottans uttalande.