Hoppa till huvudinnehåll

Nervositeten var total i Cocks när guldet skulle bärgas – Kekki om slutminuterna: "Spelarna var till och med förbannade sinsemellan"

Cocks firar guld.
Teemu Tamminen fick lyfta pokalen först som lagkapten i Cocks. Cocks firar guld. Bild: Lehtikuva Riihimäki Cocks

Nytt guld – efter stort nervdaller. Kaj Kekki berättar om hur Cocks darrade som asplöv i den avgörande finalmatchen. "Jag har aldrig sett ett lag som är så nervöst som vi var i dag", säger Kekki till Yle Sporten.

14 raka matcher utan förlust i ligan, 3–0 i både semifinalen och finalen. På ytan ser Kaj Kekkis vårsäsong som Cocks-tränare ut att vara snudd på perfekt.

När han ska summera guldmatchen i Riihimäki är han inte riktigt nöjd.

– Jag vågar säga att jag aldrig har sett ett så nervöst lag som vi var i dag. Jag ljuger inte om jag påstår att vi hade ett tjugotal tekniska fel. Det är helt oförlåtligt, säger Kekki till Yle Sporten.

Cocks hade en klar ledning när slutminuterna började, men laget kastade bort flera anfall och till slut var det full panik i hemmalaget.

– Under sista timeouten var spelarna sinsemellan förbannade till och med. Det var otroligt nervöst och det präglade oss i hela matchen i anfallsspelet, säger Kekki.

Attityd och arbetsmängd

Cocks säkrade sitt åttonde raka FM-guld i herrhandboll. Kekki har lett laget till flera av dem, men sällan har hans betydelse blivit så tydlig.

Under hösten var Cocks ett lag i spillror med Boris Dvorsek som tränare. Med guldmedaljen runt halsen hyllar Teemu Tamminen sin tränare och Kekki förklarar i korthet vad han har gjort.

– Jag vill lyfta fram attityden och arbetsmängden. Vi har jobbat med de punkterna och det klarar man sig långt på i handboll. Killarna har gjort allt som jag har önskat i vår.

Trots ligaguldet råder det ingen tvekan om att Cocks borde vara mer överlägset, tycker Kekki.

– Vi jobbar dubbelt mer än alla andra lag. Skillnaden borde vara större. Jag lyfter på hatten åt Dicken. De jobbar hårt år efter år, men deras material är helt enkelt smalare.

Plus i kanten för Dicken

Dicken flög ur startblocken den här säsongen, men landade på en bekant silverplats. Efter tredje raka finalförlusten ger tränaren Björn Monnberg laget ett plus i kanten.

– Vi har tagit steg som lag och många spelare har också gått framåt, säger Monnberg till Yle Sporten.

– Utgångspunkten för oss och Cocks är helt olika. De har proffs eller halvproffs, vi är seriösa amatörer. Det är mycket som ska klaffa för att vi ska rå på dem. I första och tredje finalmatchen var vi nära.

Kekki konstaterar att Cocks bjöd på tekniska misstag i parti och minut. Monnberg medger att det fanns segerchanser på lördagen.

– Jag är stolt över hur vi tar oss an matchen trots ett svårt läge. Vi fick ett sista läge för att kvittera, men det gick inte vägen. Sen är det över.