Hoppa till huvudinnehåll

Ännu ingen lösning i regeringens ramförhandlingar – två kompromissförslag lyftes fram, Centern är missnöjd med båda

Statsminister Sanna Marin (SDP) i närbild på Ständerhusets trappor i Helsingfors. Hon har ett svart munskydd på sig.
Statsminister Sanna Marin ville inte bedöma regeringens chanser att nå ett avtal. Statsminister Sanna Marin (SDP) i närbild på Ständerhusets trappor i Helsingfors. Hon har ett svart munskydd på sig. Bild: Lehtikuva Sanna Marin

Statsminister Sanna Marin (SDP) lyfter fram att Finland fortfarande kämpar med coronaepidemin och hoppas att regeringen ska kunna behålla sin funktionsförmåga. Centern som kämpar med sviktande understöd vill hålla fast vid sina principfrågor. Vid klockan 20 på måndagskvällen uppgav Marin att förhandlingarna avslutats för dagen.

Regeringspartiernas ordförande har i dag på måndag fortsatt sina förhandlingar om rambudgeten.

– I dag har vi fortsatt diskussionerna tillsammans med regeringspartiernas ordförande. Vi har sökt lösningar som kunde vara möjliga för alla. Det har skett en del framsteg, men ännu har vi inte nått målet, sa hon.

Hon ville inte gå in på detaljer kring framstegen eller stötestenarna. Hon ville heller inte svara på om hon ser optimistiskt på att en lösning kan hittas.

Statsminister Sanna Marin (SDP) i svart munskydd vid Ständerhusets trappor. Hon talar i mikrofoner som ställts framför henne.
Sanna Marin (SDP) sa att alla måste ge efter om det är frågan om en kompromisslösning. Statsminister Sanna Marin (SDP) i svart munskydd vid Ständerhusets trappor. Hon talar i mikrofoner som ställts framför henne. Bild: Lehtikuva Sanna Marin

– Vi söker hela tiden efter en lösning som alla kan godkänna, men alla måste ge efter lite. Förhandlingsläget har varit svårt, sa hon.

Marin talade till reportrarna vid Ständerhuset strax före klockan 20 på måndagskvällen.

Förhandlingarna fortsätter på tisdag

Enligt statsministern fortsätter förhandlingarna i morgon klockan 12. På måndagskvällen och på tisdagsmorgonen möts ännu en del riksdagsgrupper, sa Marin.

– I det här skedet är förhandlingarna inne i ett sådant skede att regeringspartiernas ordförande försöker hitta lösningar till de centralaste tvistefrågorna tillsammans. Sedan när vi kommer vidare från det här skedet fortsätter vi arbetet inom hela regeringen, sa Marin tidigare på måndagen.

Enligt uppgifter i offentligheten skulle tvisten om pengarna röra sig om en summa mellan 200 och 500 miljoner euro.

Marin vill inte bedöma regeringens möjligheter

Ingen av de ministrar som på måndagen anlände till dagens förhandlingar ville dock bekräfta den summan. Inte heller Sanna Marin.

– Jag har fört flera olika kompromissförslag till förhandlingsbordet. När man ändrar på ett element måste man också ändra på de övriga. Vi söker en jämvikt.

Sanna Marin ville inte heller bedöma regeringens chanser att nå ett avtal.

– Vi förhandlar och ser om vi finner en gemensam lösning. Själv hoppas jag det finns vilja att hitta en kompromiss. En kompromiss innehåller alltid lösningar som känns trevliga men också otrevligare lösningar. Alla får något men alla måste också avstå från något.

– Själv tycker jag att det viktigaste är att vi hittar en lösning. Det är det bästa för Finland. Vi måste minnas att vi fortfarande är mitt i en allvarlig kris och pandemi.

Centerns Saarikko anlände försenad

Marin sa ändå att regeringen förhandlar utgående från två alternativa kompromissförslag.

– Båda stärker den offentliga ekonomin med hundratals miljoner euro jämfört med Finansministeriets ursprungliga ståndpunkt. Det har vi som jag ser det ingen oenighet om, sa hon.

Forsknings och kulturminister Annika Saarikko (C) anlände till förhandlingarna först efter att de enligt tidtabellen borde ha börjat.

Hon hade presenterat Marins kompromissförslag för Centerpartiets riksdagsgrupp.

– Gruppen hoppas att diskussionerna fortsätter. Mycket borde ännu förändras. Enligt vissa kan det handla om tiondelar, men det handlar också om principer. Vi talar om den finländska ekonomins stenfot. Till exempel förde det inte sakerna i en bättre riktning att gårdagens förslag innehöll skattehöjningar på hundratals miljoner euro.

– Finlands ekonomi måste förnyas och stärkas. Det ska vi nu förhandla om.

Kulturminister Annika Saarikko (C) talar i mikrofon med munskydd på.
Annika Saarikko (C) sa att förhandlingsläget inte är lätt. Kulturminister Annika Saarikko (C) talar i mikrofon med munskydd på. Bild: Lehtikuva Annika Saarikko

Saarikko gav ännu en snabb kommentar om förhandlingsläget kring klockan 20.45 på måndagskvällen.

– Samma stora teman på bordet. Läget är inte lätt, det är säkert klart för alla. Vi har diskuterat Finlands ekonomi, sysselsättningen och hur Finland kan förnyas. Räcker inte att Finland har en majoritetsregering, man måste också ha en fungerande regering, sa hon då.

Regeringen ännu långt från enighet vid femtiden

Lite före fem stegade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) ut från Ständerhuset i för att få lite frisk luft. Förhandlingarna hade inte framskridit och det var dags för en liten paus.

– Läget är ännu öppet. Jag hoppas vi kommer framåt i dag. Jag vill ännu tro på att vi finner en lösning även om läget inte alls är lätt.

Också Anna-Maja Henriksson betonade att alla frågor är öppna tills parterna når en överenskommelse.

– Vi har diskuterat utgående från Sanna Marins två förslag, och också regeringspartiernas kan ordförande komma med egna synpunkter och förslag. Vi talar om budgetramens nivå, sysselsättningen och skatterna. Vi måste få en helhet som alla kan godkänna, och där är vi inte ännu.

Anna-Maja Henriksson bedömde att förhandlingarna ännu kommer räcka länge.

Vänsterförbundet vill inte skära i socialskyddet

Lite innan Anna-Maja Henriksson gick ut på paus sade också undervisningsminister Jussi Saramo (VF) att stämningen i förhandlingarna för tillfället är väntande.

– För oss går det inte an att göra stora nedskärningar i socialskyddet eller utbildningen.

Här hänvisar Jussi Saramo till Finansministeriets planer på att öka sysselsättningen. Han betonar ändå att hela regeringen vill göra sysselsättningspolitik och skapa arbetsplatser.

Han betonar att Finlands ekonomi har utvecklats oväntat bra.

– Som det nu ser ut kan vi bryta skuldsättningen snabbare än man antog för en tid sedan. Det är en bra nyhet, och jag hoppas att regeringen också kan finna det positiva i den här utvecklingen. Finland har nu ett bättre utgångsläge än nästan alla andra EU-länder.

Ohisalo: Situationen är svår

Inrikesminister Maria Ohisalo gav en snabb lägesrapport för reportrarna vid Ständerhuset strax efter klockan 18. Hon sa att hon hoppas på att en lösning hittas.

Hur kan det ta så lång tid? frågade en reporter på plats.

– Situationen är svår. Vi är mitt i en kris och pandemi, ingen vet hur framtiden ser ut. Många svåra frågor ligger på bordet och alla måste lösas. Vi hoppas på en lösning snart, sa hon.

Inrikesminister Maria Ohisalo i svart munskydd och ytterkläder. Hon talar till reportrar vid Ständerhusets trappa i Helsingfors. Framför henne syns Yles, Iltalehtis, MTV:s och Ilta-Sanomats mikrofoner.
Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) sa att situationen är svår. Inrikesminister Maria Ohisalo i svart munskydd och ytterkläder. Hon talar till reportrar vid Ständerhusets trappa i Helsingfors. Framför henne syns Yles, Iltalehtis, MTV:s och Ilta-Sanomats mikrofoner. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva Maria Ohisalo,Regeringen Marin

Hon sa också att hon tror att regeringen kommer att hitta en lösning i frågan om torv.

– Jag tror att en lösning hittas, kanske inte mer i dag, men vi hoppas på det bästa, sa Ohisalo före hon gick in i Ständerhuset.

Artikeln har kompletterats med uppgifter om förhandlingsläget vid femtiden klockan 17.25. Artikeln uppdaterades ytterligare med Ohisalos kommentarer klockan 18.14. Ytterligare en uppdatering gjordes klockan 20 med Sanna Marins kommentarer om att förhandlingarna avslutats för dagen och återupptas på tisdag klockan 12. Annika Saarikkos kommentarer från kvällen uppdaterades i artikeln klockan 20.50.