Hoppa till huvudinnehåll

Omdebatterade upplägget spikat – F1-världen överens om att införa helt nytt inslag under flera GP-helger i årets VM-serie

Lewis Hamilton och Max Verstappen.
Det blir ännu fler tävlingsdueller mellan Lewis Hamilton och Max Verstappen. Lewis Hamilton och Max Verstappen. Bild: EPA Lewis Hamilton,Max Verstappen

F1-året är i full gång – och serien skickar in ett nytt tävlingsformat mitt under brinnande säsong. Den omdiskuterade sprinttävlingen gör entre i sporten i år.

Under måndagen kom beskedet som ritar om den pågående formel 1-säsongen en aning. I samband med tre lopp kommer en sprinttävling att avgöras på lördagen.

Det handlar om ett upplägg där förarna kör hundra kilometer på lördagseftermiddagen. Resultatet i sprinttävlingen ligger som grund för startordningen i söndagens egentliga F1-lopp.

Det här rör om rytmen för hela helgen. Under fredagen körs en morgonträning och senare på dagen ett normalt kval som ger startordningen för lördagens tävling. På lördagen står också en morgonträning på programmet före sprinttävlingen.

Formatet gäller under två helger i Europa och en helg utanför Europa. Vilka lopp det rör sig om är fortfarande inte bekräftade, men enligt spekulationer lär Silverstone i Storbritannien och Monza i Italien ligga nära till hands.

– Fansen får se förarna tävla mot varandra i tre dagar och jag är säker på att förarna kommer att njuta av det, säger formel 1:s vd Stefano Domenicali.

Tre bästa får poäng

Det nya upplägget har debatterats och kritiserats en del och ekonomiska aspekter har ramat in diskussionen. Nu uppges det att det internationella bilsportsförbundet, formel 1 och de tio F1-stallen har kommit överens om formatet.

En krydda med den nya sprinttävlingen blir att de tre första får VM-poäng – tre poäng för ettan, två poäng för tvåan och en poäng för trean.

– Varför ska man ha artificiella inslag under tävlingshelgerna bara för att göra det mer spännande? Det handlar om loppet på söndag, ingenting annat, sa Yle Sportens expert Fredrik af Petersens kritiskt inför säsongsstarten.

Det här betyder att den redan välfyllda VM-kalendern får ännu fler inslag. I år var 23 lopp inplanerade.

På söndag avgörs säsongens tredje GP i Portugal.