Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 27.4.2021

En person i skyddsutrustning håller i ett coronavirus-provsvar.
En person i skyddsutrustning håller i ett coronavirus-provsvar. Bild: European Pressphoto Agency EPA coronavirus,COVID-19,coronaprov

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Vasa sjukvårdsdistrikt går ner till basnivån – 20 personer får träffas från maj

På tisdagen beslöt coronasamordningsgruppen i Vasa sjukvårdsdistrikt att man är nere i epidemins lugnaste fas, basnivån.

Detta innebär att restaurangerna kan få lättare restriktioner, men det är något som statsrådet fattar beslut om varje onsdag, berättar Vasa sjukvårdsdistrikts direktör, Marina Kinnunen.

Hon tror att statsrådet hinner ta ställning till restaurangerna i distriktet på onsdagen.

Coronagruppen beslöt också, i linje med regionförvaltningsverkets beslut om offentliga tillställningar, att höja maxgränsen för antalet personer som får träffas privat.

Från 1 maj rekommenderas det att max 20 personer träffas i privata tillställningar. Fram tills dess är det ännu max tio personer som gäller.

Ett nytt fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Ett nytt coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Antalet bekräftade fall sedan pandemins början är nu uppe i 2398.
Under måndagen togs 370 coronatest i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Incidenstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet är nu 20.