Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalvalskandidater vill jobba för ett positivt företagsklimat i Pargas: ”Jag tror att man ska göra företagarna nöjda, man ska hjälpa dem och inte ge dem en känsla av att de är reglerade”

Fyra kommunalvalskandidater i en park.
Kommunalvalskandidaterna Erica Helin (SDP), Kurt Lundqvist (SFP), Maija Elenius (Samlingspartiet) och Nina Söderlund (Vänsterförbundet) tycker att företagsklimatet är något som det nya stadsfullmäktige bör arbeta för att förbättra. Fyra kommunalvalskandidater i en park. Bild: Carmela Johansson/Yle Pargas,personer,kommunalvalskandidater 2021

Många företagare i Pargas tycker att företagsklimatet i staden är bra, men det finns också de som inte tycker det. Om man ser på företagsenkäter i Egentliga Finland så placerar sig Pargas ganska lågt ner på listan när det gäller företagsklimatet.

Hur kan de förtroendevalda i Pargas jobba för att skapa ett bra företagsklimat i staden och stödja de som är missnöjda? Vi har talat med några kommunalvalskandidater om hur de ser på det här.

Håkan Westergård från Kristdemokraterna tycker att det är viktigt att skapa en miljö, som gör det intressant och lönsamt att arbeta som företagare i staden.

- Staden måste skapa företagarvänlighet. En liten stad som Pargas kan lätt falla i en småstadsmentalitet där man blir väldigt noga med många saker. Jag tror att man ska göra företagarna nöjda, man ska hjälpa dem och inte ge dem en känsla av att de är reglerade, säger Westergård.

"Viktigt att stödja företagarna"

Westergård har bland annat hört om några fall där företagaren inte har fått tillstånd att lägga upp en reklamskylt längs Skärgårdsvägen eller i Pargas centrum och frågar sig om staden inte skulle ha mer att vinna på att gå företagarna till mötes.

Ett annat exempel är den konflikt som uppstod då bryggan på Norrskata i Korpo sjönk.

- Man har gått till rätten för att avgöra vem som är skyldig att betala fiolerna. Jag känner inte till detaljerna, men jag tycker att staden borde ha tänkt så här: Låt oss göra allt vi kan för att hjälpa en liten företagare som hjälper kommunen att sätta oss på kartan, säger Westergård.

Westergård tycker att en del av politikernas jobb är att göra staden till en trevlig stad där företagare och andra grupper känner sig välkomna och uppskattade.

Håkan Westergård
Håkan Westergård tycker att staden borde försöka göra företagarna nöjda. Håkan Westergård Bild: Yle/Nina Bergman Håkan Westergård,valdebatt i pargas 2017

”Det är väldigt viktigt att det växer upp mindre företag”

Erland Mattsson från De gröna tror att Pargas länge förlitat sig på de stora industrierna i staden, medan man ute i skärgården varit vanare med att utveckla mindre företag och ha flera ben att stå på. Han ser det som viktigt att stödja speciellt de mindre företagen för att staden ska vara livskraftig också i framtiden.

- De stora företagen måste hela tiden effektivera sin verksamhet för att överleva. Vi kan knappast vänta att det blir flera arbetsplatser där, så det är väldigt viktigt att det växer upp mindre företag som blir större med tiden, säger Mattsson.

Mattsson tycker att det viktigaste är att göra det lätt för nya företagare att etablera sig. När det gäller påståendet att en del företagare upplever att en del tjänstemän fungerar mer som ”poliser” säger Mattsson att politikerna kan påverka när det gäller
rekryteringen av personal.

- Vi kan försöka välja sådana personer till olika tjänster som har rätt attityd. Fakta kan man alltid ta reda på, men en attityd är svår att ändra på, säger Mattsson.

Äldre man framför industriområde.
Erland Mattsson tror att framtiden finns hos de mindre företagen. Äldre man framför industriområde. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,kommunalvalskandidat

”Företagen ger arbetsplatser och turister till Pargas”

Även Christian Lagerroos från Sannfinländarna anser att det är viktigt att stödja företagandet i staden.

- Företagen ger arbetsplatser och turister till Pargas så vi får mera pengar hitåt. Personligen tycker jag att det är viktigare att stödja mindre företag, för de har det svårare. I stora företag som fabriker finns det mera människor bakom. Man kunde kanske sänka skatterna, vi har ju ganska höga skatter här, säger Lagerroos.

Man vid industriområdet i Pargas.
Christian Lagerroos stöder gärna de lokala företagen i staden. Man vid industriområdet i Pargas. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,kommunalvalskandidat

”Viktigt att grundservicen fungerar, så att flera vill flytta hit”

Liisa Gunnelius från Centern tycker att ett sätt att stödja företagarna är att förbättra förbindelserna och locka mer inflyttning.

- Jag tycker att staden ibland är i kläm då det kommer alla möjliga lagar från staten. Men det är klart att staden kan göra mycket för företagarna. Det är viktigt att grundservicen fungerar, så att flera vill flytta hit. Det här är ett fantastiskt ställe naturmässigt, men trafikförbindelserna och boendet är något som det borde satsas mer på, säger Gunnelius.

Överlag tycker Gunnelius att det är bra om företagarna och beslutsfattarna har mera kontakt med varandra. Många gånger når kanske inte all information beslutsfattarna i staden.

- Företagarföreningen kunde ha en egen representant bland beslutsfattarna. Man vet inte alltid vad som är på gång och det tar förstås också sin tid att ta reda på och försöka kommunicera, säger Gunnelius.

Kvinna vid ett rött gammalt trähus.
Liisa Gunnelius tycker att det är viktigt att satsa på grundservicen i staden, så att fler vill flytta hit. Kvinna vid ett rött gammalt trähus. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,kommunalvalskandidat

Det finns förstås också många företagare i Pargas som är nöjda med företagsklimatet i staden och när det gäller olika företagsenkäter så är det endast en liten procent av alla företagare som svarar på dem. Därför ger de kanske inte heller en helhetsbild av läget.

Men i många år har staden haft ett rykte om sig att ha ett dåligt företagsklimat, så vad kan man då göra för att ändra på det?

- Vi kan kolla upp i vilka städer och kommuner man lyckats bra och inspireras av dem. Nu har vi kanske fått ett lite negativt rykte om oss, så låt oss vända på det, säger Westergård.

I tisdags diskuterade kommunalvalskandidaterna Maija Elenius från Samlingspartiet, Erica Helin från Socialdemokraterna, Nina Söderlund från Vänsterförbundet och Kurt Lundqvist från Svenska folkpartiet företagsklimatet i Pargas. Lyssna på diskussionen i det andra klippet högst upp i artikeln.