Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Dagvårdssituationen engagerar i kommunalvalet i Helsingfors – och fyra andra nyheter att ha koll på den här morgonen

Legobitar
Den kroniska bristen på svenskspråkig dagvård i Helsingfors. Legobitar Bild: Yle/Carolina Husu barnträdgårdslärare,daghem,förskolan,Drumsö,Helsingfors,legobitar,leksaker,Drumsö lågstadieskola

God morgon! Här listar vi fem nyheter att inleda dagen med den här tisdagsmorgonen.

Svenskspråkig dagvård engagerar kommunalvalskandidater i Helsingfors

Inom de kommande tio åren kommer hundratals nya lärare inom småbarnspedagogiken att behövas för den svenskspråkiga dagvården i Helsingfors. Den kroniska bristen på behörig personal är en fråga som engagerar i kommunalvalet.

För Annica Moore, som ställer upp i valet för De Gröna, var dagvårdsfrågan en stor orsak till att hon beslöt sig för att kandidera. Hon vill jobba för att man på alla sätt satsar på att göra branschen mera lockande, både med pengar och med kunskap.

Annica Moore, Vihreät Helsinki
Annica Moores barn går på ett daghem som inte ligger på Brändö, där familjen bor. Situationen inom småbarnspedagogiken i Helsingfors är en stor orsak till att Moore engagerat sig i kommunalpolitiken. Annica Moore, Vihreät Helsinki Bild: Antti Lähteenmäki / Yle Kommunalvalet 2021

Ted Apter, kandidat för Samlingspartiet i Helsingfors, säger att staden redan gjort några viktiga åtgärder för att få bukt med bristen. Apter föreslår också bland annat servicesedlar för att få fram flera privata daghem.

Jaan Siitonen kandiderar för Svenska folkpartiet i Helsingfors och ser en självklar lösning.

– Det finns ett ganska lätt sätt att åtgärda problemet - att höja lönerna för personalen, säger han.

Överblivna vaccindoser disponeras enligt olika praxis

Kommuner i Svenskfinland har olika praxis då det kommer till vad som görs med vaccindoser som blir över om alla vaccineringstider inte bokas.

Vapaa-kyltti Jätkäsaaren rokotuspisteellä.
Överblivna coronavaccin har inte alltid delats ut på basis av till exempel ålder eller vårdyrke, enligt uppgifter till Svenska Yle. Vapaa-kyltti Jätkäsaaren rokotuspisteellä. Bild: Silja Viitala / Yle april,2021,Busholmen,Helsingfors,Pfizer Inc.,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,vaccinering,vaccin,riskgrupper

Enligt uppgifter till Svenska Yle har till exempel personer i Vasa vaccinerat sig med överblivna vaccin, trots att de inte hör till någon riskgrupp eller har åldern inne för att bli vaccinerade.

Vasa stads överläkare Heikki Kaukoranta förnekar inte att det har hänt, men har inte hört om fallet i fråga.

"Jag kände mig sårad och ensam som kvinna och europé"

Det finns inga EU-regler som kan förklara eller berättiga den behandling som Ursula von der Leyen fick utstå i Turkiet i början av april. Det sa von der Leyen själv i sin redogörelse inför parlamentet på måndagen.

En kvinna i röd tröja står med ryggen mot kameran till vänster, och tittar på två sittande, kostymprydda män i fina fåtöljer.
Ingen sittplats erbjöds Ursula von der Leyen under mötet med Turkiets president den 6 april. En kvinna i röd tröja står med ryggen mot kameran till vänster, och tittar på två sittande, kostymprydda män i fina fåtöljer. Bild: AFP / Lehtikuva Ursula von der Leyen,Recep Tayyip Erdogan,Charles Michel,sofagate

von der Leyen och Charles Michel träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Ankara i början av april. Uppmärksamheten världen över vändes då till att stolar ställts fram enbart för männen, medan von der Leyen blev utan sittplats.

– Hade detta hänt om jag hade varit klädd i kostym och slips? I bilder från tidigare möten var det ingen brist på stolar. Men så fanns det inga kvinnor på bilderna heller, sa von der Leyen i parlamentet.

Klimatfrågor ointressanta i Ryssland – men pengar motiverar till minskade utsläpp

Ryska energibolag är ointresserade av klimatfrågor men börjar minska sina koldioxidutsläpp för att rädda sina marknadsandelar.

Klimatfrågor har inte hög prioritet hos de ryska politikerna, trots att Ryssland drabbas hårt av klimatförändringen. Bland annat kan smältande permafrost göra stor skada på infrastruktur som hus och vägar.

Pengar ses dock som en klar motivator. Många inom kolvätebranscherna säger att de vill minska sina utsläpp för att inte drabbas av de eventuella framtida skatter som EU planerar påföra dem som skadar klimatet.

Världsberömde Ilja Repin skapade sig ett hem i Finland och skydde tanken på tjänstefolk

För den konstintresserade är Ilja Repin säkert ett bekant namn, men alla vet kanske inte att han hade en väldigt tydlig koppling till Finland.

Självporträtt med Natalja Nordmann
Dubbelporträtt av Natalja Nordmann och Ilja Repin. Självporträtt med Natalja Nordmann Bild: Repinmuseet Penaty Ilja Repin,Karelska näset,konstnärer,målare,Ryssland,Natalja Nordmann

Hans fru Natalja Nordmann var nämligen finlandssvensk och paret bodde i Kuokkala på Karelska näset. Hemmet fungerar i dag som museum.

Vår reporter besökte Villa Penaty i Kuokkala.

Vädret i dag

Vädret är rätt mulet och lokalt förekommer regnskurar eller snöbyar. I sydöstra Lappland kan snöbyarna vara rätt kraftiga. Till natten blir vädret klarare i största delen av landet.

Dagstemperaturen rör sig mest mellan 3 och 7 plusgrader, i landets norra del är det mellan 0 och +5 grader.

En fullständig väderrapport kan du läsa här.