Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartiet: Vi kan inte ställa oss bakom EU:s återhämtningspaket – kommer att rösta blankt i riksdagen

Inrikesminister Petteri Orpo håller presskonferens om terrordåden i Paris.
Petteri Orpo: Vi kan inte godkänna regeringens förhandlingsresultat med EU. Inrikesminister Petteri Orpo håller presskonferens om terrordåden i Paris. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen orpo

Samlingspartiets riksdagsgrupp meddelade på kvällen att partiet inte kommer att ställa sig bakom EU:s återhämtningspaket, då det kommer upp till omröstning i riksdagen. Samlingspartiets ledamöter kommer att rösta blankt, var beskedet på tisdagskvällen.

Det att samlingspartisterna röstar blankt betyder att paketet får grönt ljus i riksdagen ändå, såvida regeringspartiernas ledamöter röstar för det.

Grundlagsutskottets krav på 2/3-delars majoritet uppnås, trots att Samlingspartiets röster inte räknas, men det förutsätter att regeringen som helhet ställer sig bakom det.

Partiet motiverar sitt beslut med att man inte godkänner regeringens förhandlingsresultat med EU, sa riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen vid presskonferensen på tisdag kväll.

– Regeringen har förhandlat med EU utan att beakta Samlingspartiets invändningar. Regeringen har kört in Finland i en situation då det bara finns dåliga alternativ.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger för sin del att partiet inte vill ta ansvar för paketet, som kan föra EU in i ett kaos.

Wille Rydman: "Jag tänker rösta emot paketet"

Enligt Mykkänen ska riksdagsgruppens medlemmar hålla fast vid partiets beslut.

Riksdagsledamoten Wille Rydman (Saml) skriver ändå i sin blogg och på Twitter att han tänker rösta emot EU:s återhämtningspaket i riksdagen.

"För mig har det redan länge varit solklart att jag inte kan stöda återhämtningspaketet. Lika klart har det varit att det finns skäl att aktivt försöka fälla paketet", skriver han på Twitter.

Rydman sitter i grundlagsutskottet och han skriver i sin blogg att grundlagsutskottets beslut inte var enhälligt och att han ser återhämtningspaketet som en dålig affär för Finland.

Också riksdagsledamoten Janne Heikkinen uppger på Twitter att han tänker rösta emot EU-paketet.

Artikeln uppdaterades klockan 20.55 med Wille Rydmans blogg- och Twitterkommentarer och Janne Heikkinens Twitterinlägg.