Hoppa till huvudinnehåll

Man i Kalifornien dog efter polisingripande – pressades mot marken, förlorade medvetandet

Ett stort antal människor samlade i soligt väder i stadsmiljö med röda tegebyggnader i bakgrunden.l Black Lives Matter demonstration i Chicago i Illinois den 24 juli 2020.
George Floyd-fallet och andra polisingripanden med dödlig utgång har väckt kraftiga demonstrationer i USA genom åren. Ett stort antal människor samlade i soligt väder i stadsmiljö med röda tegebyggnader i bakgrunden.l Black Lives Matter demonstration i Chicago i Illinois den 24 juli 2020. Bild: EPA-EFE/All Over Press Black Lives Matter,Chicago,Illinois

Polisen i staden Alameda nära San Francisco har publicerat videomaterial från ett polisingripande som slutade med döden för 26-årige Mario Gonzalez.

Polisen tryckte honom mot marken i omkring fem minuter tills han inte längre reagerade. Polisen gjorde sedan bröstkompressioner för att försöka återuppliva honom.

Enligt polisen drabbades Gonzalez av ett medicinskt nödläge, men hans familj säger att dödsfallet beror på polisens överdrivet våldsamma agerande.

Polisen ingrep efter två samtal till nödnumret

En timme videomaterial från två polisers kroppskameror visar hur poliser talar med Gonzalez i en park efter att två personer ringt nödnumret 911.

Enligt telefonsamtalen handlade det om en man som stod och hängde och såg ut att tala för sig själv. Enligt en annan rapport verkade mannen vara förvirrad eller full.

Åtminstone två poliser kommer till platsen och ställer frågor till Gonzalez och säger att han måste identifiera sig. Han uppvisar inga id-handlingar.

Poliserna försöker sedan sätta handfängsel på Gonzalez som kämpar emot. Poliserna fäller Gonzalez till marken så att han ligger på mage. En polis sätter sin armbåge mot Gonzalez nacke och ena knät på hans axel.

En polis ser ut att sätta sitt knä på Gonzalez rygg och lämnar det där i fyra minuter medan Gonzalez kippar efter luft och säger att han inte gjort någonting. Sedan blir hans protester svagare och efter fem minuter ser han ut att ha förlorat medvetandet.

En polis frågar om de borde rulla Gonzalez på sidan och om det finns något tryck mot mannens bröstkorg.

Poliserna ger Gonzalez bröstkompressioner, men på ett sjukhus konstateras han vara död.

Familjen beskyller polisen

Fallet inträffade den 19 april, dagen innan den tidigare polisen Derek Chauvin fälldes på alla tre åtalspunkter för George Floyds död i maj 2020.

De tre inblandade poliserna är avstängda med lön. En obduktion kommer att genomföras för att slå fast dödsorsaken.

Mario Gonzalez bror Gerardo säger att polisen dödade Mario på samma sätt som de dödade George Floyd.

Källor: AP, Reuters