Hoppa till huvudinnehåll

VBL: Tim Sparvs kontrakt med Groningen i rätten i Vasa – eldsjäl i Norrvalla FF åtalad för grov förskringring

Tim Sparv.
Tim Sparv spelar numera i den grekiska ligan. Tim Sparv. Bild: Kimmo Brandt/All Over Press Tim Sparv

Tim Sparv förhandlade fram en ersättning på 25 000 euro till sin fostrarförening Norrvalla FF. Tio år senare har det hela landat i tingsrätten och en person som varit verksam i föreningen är åtalad, uppger Vasabladet.

Vasabladet rapporterar (bakom betalmur) om att Tim Sparvs spelarkontrakt med den nederländska ligaklubben FC Groningen har hamnat i tingsrätten i Vasa. Hela fallet handlar om en klausul som Sparv förhandlade fram.

Klausulen byggde på att Sparvs fostrarförening Norrvalla FF skulle få 25 000 euro av Groningen när Sparv hade spelat tjugo ligamatcher i Nederländerna.

Sparv spelade nästan hundra ligamatcher för Groningen. När Norrvalla FF fick sin ersättning flyttade en person 22 000 euro till sitt eget konto.

Nu är fallet i tingsrätten och personen är åtalad för grov förskingring. Enligt VBL yrkar åklagaren på sju månaders villkorligt fängelse och domen kommer om några veckor.

Den åtalade nekar och påstår att pengarna var en rättvis ersättning för det jobb som han har gjort i Norrvalla FF under årens lopp. Den nuvarande styrelsen i föreningen kräver i sin tur 25 000 euro av den åtalade.

"Avsikten att hjälpa föreningen"

Den åtalade personen beskrivs som en eldsjäl i Norrvalla FF. Han ska bland annat ha betalat kostnader för herrlaget med egna pengar under flera år.

I ett vittnesmål säger Norrvalla FF:s dåvarande ordförande att det aldrig fördes diskussioner om att föreningen skulle få några pengar.

– Vi visste alla att den åtalade under många år hade betalat en hel del ur egen ficka och hur mycket han gjort för fotbollen inom föreningen. Man kan se på det hela som att den åtalade sökte en sponsor för att få tillbaka lite av det han betalat under årens lopp och den sponsorn kom att bli Tim Sparv, sa den tidigare ordföranden enligt VBL.

Tim Sparv vittnade också och sa bland annat:

– Hela den där klausulen om 25 000 euro kom till i mitt kontrakt på mitt initiativ. Avsikten var att hjälpa min tidigare förening och min önskan var att beloppet skulle riktas till representationslaget. Jag hoppades att beloppet kunde täcka gamla skulder. Skulder som jag vet föreningen hade, bland annat till den åtalade.