Hoppa till huvudinnehåll

Mentala spärrar släppte när svåra beslutet fattades – trots ett skadat knä fick Anni Lindroos en guldkantad säsong: ”Supernöjd med resultaten”

Våndan över att eventuellt behöva genomgå en ny knäoperation satte sina spår, men när Anni Lindroos valde att skippa operationsbordet förändrades allt. Våren blev en lyckoträff och nu siktar hon mot högre höjder.

Den gångna skidvintern blev något av en genombrottssäsong för Anni Lindroos från Pargas IF. Framför allt på vårkanten föll pusselbitarna på plats och ledde till medaljer i junior-FM och starka prestationer mot seniorer.

Men att framgångarna skulle komma nu var ingen självklarhet. En knäskada har påverkat Lindroos under så gott som hela säsongen och satte sina spår även på det mentala planet.

– Förra våren opererade jag mitt knä och i december fick jag besked att skadan hade slitits upp igen. Hela säsongen trodde jag att en ny operation väntade i vår.

– Vi bestämde ändå att knät inte skulle opereras och då lättade allt. Jag kunde jag slappna av till de sista tävlingarna, säger Lindroos till Yle Sporten.

Samtidigt plockade Lindroos in nya element i sin träning. Hon började satsa mer på att stärka upp överkroppen och när oron kring det skadade knät försvann gick det undan i spåret.

Anni Lindroos i farten.
Anni Lindroos fick en lyckad avslutning på säsongen. Anni Lindroos i farten. Bild: Johan Lindroos Pargas IF,anni lindroos

Under FM-helgen i Ristijärvi blev hon 17:e åkare på tio kilometer klassiskt och på tremilen slog hon till med en tiondeplats. Med de fina resultaten i bakfickan fortsatte framgångarna på junior-FM i mitten av april.

På tre dagar kammade Lindroos hem lika många medaljer i U20-klassen. Det blev guld på fem kilometer klassiskt och i sprint samt ett silver i masstarten.

– Jag är supernöjd med resultaten. Tiondeplatsen i Ristijärvi var en liten överraskning eftersom det kom på min första tremil. Jag hoppas på fler topp tio-placeringar nästa säsong.

Vad värderar du högre, guld i junior-FM eller en tiondeplats bland seniorer?

– Det är svårt att välja. Kanske guldet i sprint på junior-FM eftersom det var ett specifikt mål för säsongen. Senior-FM kom mer som en bonus, säger Lindroos.

Missade junior-VM

I det stora hela är Lindroos nöjd med sin säsong, men ett mål uppfylldes aldrig – hon fick inte tävla i junior-VM som arrangerades i Vuokatti i februari.

– Junior-VM var det jag hade tränat för hela säsongen, så det var en besvikelse. Det vara nära men jag var inte i tillräckligt bra form då.

Då du tittade på tävlingarna och resultaten, var tror du att du skulle ha placerat dig?

– Sprinten skulle ha varit min distans och jag känner att jag skulle ha gått vidare från kvalet, sen är det svårt att säga.

I vår blir Anni Lindroos student från Vöra idrottsgymnasium och hoppas nu få en smärtfri träningssäsong. Knäskadan finns fortfarande kvar och kan påverka vid barmarksträning.

– Tanken är att jag stärka muskelgrupperna runt omkring så att belastningen inte blir så stor, just nu belastas knät fel. Förhoppningsvis klarar jag en säsong till utan operation, säger hon.

Anni Lindroos åker rullskidor
Anni Lindroos under ett träningspass i Vörå. Anni Lindroos åker rullskidor Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist längdskidåkning,anni lindroos

Siktar mot världscupen

I höst väntas troligtvis studier i Vasa samtidigt som Lindroos kommer att bosätta sig i Vörå där träningsmöjligheterna är goda.

Anni Lindroos kommer att satsa mycket på skidåkningen framöver och har klara målsättningar.

– Jag hoppas få göra världscupdebut nästa säsong men jag har inte bråttom. Det skulle i första hand handla om att försöka ta en plats i den nationella kvoten.

– Sedan vill jag komma in i landslaget, etablera mig bland seniorerna och göra ännu fler tävlingar i världscupen, säger hon.

På vilka områden måste du utvecklas?

– Styrkan och uthålligheten. Jag vill klara mig på alla distanser fast jag ser mig själv mer som en sprinter. Jag är en snabb och skicklig åkare så därför passar sprinten bäst.

– Jag visade ändå under slutet av säsongen att även längre distanser passar så vi får se, säger hon.

Läs också