Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finland har betalat minst coronastöd för kultursektorn i nordisk jämförelse – och fyra andra nyheter att ha koll på den här morgonen

Instrument på estrad.
I samtliga nordiska länder har kultursektorn varit bland de hårdast drabbade visar en färsk rapport av Kulturanalys Norden. Instrument på estrad. Bild: Unsplash photos/Dolo Iglesias musik,instrument

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här torsdagsmorgonen.

Finland har betalat minst coronastöd för kultursektorn i nordisk jämförelse

Finland sticker ut i nordisk jämförelse när det gäller stöd åt kulturfältet, visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Trots att man valt olika strategier för att bemöta coronapandemin har kultursektorn i alla länder drabbats på ett liknande sätt.

Finland har betalat ut minst krisstöd till kultursektorn – mätt både i euro per capita, per sysselsatt inom kultursektorn och i procent av BNP.

Danmark och Norge har betalat ut mest, medan Sverige ligger på omkring hälften av den danska och norska nivån.

"En dos av hopp!” – Joe Bidens första tal till kongressen hyllar framsteg i vaccination och sysselsättning

USA:s president Joe Biden hyllade det lyckade vaccinationsprogrammet och ambitiösa sysselsättningsmål i sitt första tal till kongressen. Ingen annan president har skapat så många nya jobb under sina första hundra dagar, konstaterade Biden.

Biden kopplade ihop pandemin, ekonomin, sysselsättning och kampen mot klimatförändringar, då han talade om sina ambitiösa investeringsplaner, som skall finansieras med höjda skatter för rika individer samt företag.

Han sade att han vill höja minimilönen i USA till 15 dollar i timmen och investera i infrastruktur, utbildning, det sociala skyddsnätet och kampen mot klimatförändringar.

President Joe Bidens första tal till kongressen kretsade kring coronapandemin och ambitiösa sysselsättningsmål. Vicepresident Kamala Harris och talman Nancy Pelosi klappar i bakgrunden.
President Joe Bidens första tal till kongressen kretsade kring coronapandemin och ambitiösa sysselsättningsmål. Vicepresident Kamala Harris och talman Nancy Pelosi applåderar i bakgrunden. President Joe Bidens första tal till kongressen kretsade kring coronapandemin och ambitiösa sysselsättningsmål. Vicepresident Kamala Harris och talman Nancy Pelosi klappar i bakgrunden. Bild: EPA-EFE/Chip Somodevilla Joe Biden,USA

Varför engagerar sig inte fler män i kampen om mäns våld mot kvinnor? Forskare: Känn inte skuld men ta ansvar!

I Sverige har debatten om mäns våld mot kvinnor blossat upp under de senaste veckorna. Kvinnor skriker sig hesa för att få män engagerade i kampen om mäns våld mot kvinnor, utan större framgång.

Frågan är svår och känslig och läget i Finland är dessutom dystrare än i Sverige. I Finland är den vanligaste formen av dödligt våld en man som dödar en annan man. Näst vanligast är att en man dödar en kvinna han har eller har haft en nära relation till.

– Det är sant att män inte känner sig manade att ta ställning mot våld mot kvinnor och icke-binära, även om det är vi män som oftast är förövarna, säger Tom Kettunen, viceordförande för den feministiska organisationen Miehet ry.

Enligt Kettunen är en orsak till detta att många män har svårt att se sig som representant för gruppen "män", man ser sig snarare som enskild individ.

Tom Kettunen
Tom Kettunen är viceordförande för Miehet ry, som är en feministisk organisation. Han är glad för att fler män engagerar sig i våldet mot kvinnor men skulle önska ett större ansvarstagande bland fler män. Tom Kettunen Bild: Privat/Yle feminism,feminister,jämställdhet,jämlikhetspolitik

Österbotten nere på epidemins basnivå – öppettiderna för restauranger och pubar kan snart förlängas

Österbotten är nere på coronaepidemins basnivå och som en följd av det kommer restaurangerna att få hålla öppet längre. Dessutom är det nu okej för vuxna att återuppta sina hobbyverksamheter i grupp.

Förutsatt att linjen håller borde öppettiderna för såväl restauranger som pubar i Österbotten inom kort förlängas till klockan 23. I nuläget måste restaurangerna stänga klockan 20 och pubarna klockan 19.

Förlängningen av öppettiderna tas emot med öppna armar av krögarna.

– De flesta gäster vill ju komma klockan 19 och som det är nu måste vi avsluta alkoholserveringen just klockan 19. Så det är viktigt för oss att gästerna får komma hit på "normalare" tider, säger Patrik Gunell.

Patrik Gunell, krögare på Bacchus i Vasa.
Krögare Patrik Gunell tror att det blir en märkbar ökning i antalet kunder om öppettiderna förlängs. Patrik Gunell, krögare på Bacchus i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen restauranger,vasa

Astronauten Michael Collins död – var med på den första månfärden

Den amerikanske astronauten Michael Collins har dött. Enligt Collins familj dog han på onsdagen av cancer, i en ålder av 90 år.

Michael Collins var en av de tre besättningsmännen på raketen Apollo 11 under den första månfärden sommaren 1969.

Senare verkade han som diplomat och som chef för National Air and Space Museum i Washington.

Tre män i rymddräkter. Från vänster Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin.
Från vänster Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin. Bilden togs den 1 maj 1969. Tre män i rymddräkter. Från vänster Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin. Bild: STELLA Pictures / ddp Neil Armstrong,Buzz Aldrin,Michael Collins

Väder

Det kyliga vädret fortsätter i hela landet och lokalt förekommer det snöbyar eller skurar av blötsnö.

Temperaturen i landets södra och mellersta delar rör sig mellan +4 och +9 grader. I norr blir det kallare – mellan -1 och +3 grader.