Hoppa till huvudinnehåll

Restaurangerna i Österbotten fick svart på vitt – lättnaderna träder i kraft på fredag

Uteservering med kunder på plats.
Nu lättar restriktionerna för olika typer av restauranger i Österbotten. Men många rekommendationer kvarstår också. På uteserveringar ska man till exempel se till att alla kunder har en egen sittplats och håller avstånden. Uteservering med kunder på plats. Bild: Jorge Gonzalez / Yle Terrace restaurants,Lunch restaurants,huvudstadsregionen,ville,Helsingfors,barer,restauranger

Nu har statsrådet kommit med det officiella beskedet: Restriktionerna blir lindrigare för restauranger och pubar i Österbotten. Ändringen träder i kraft nu på fredag den 30 april.

Vasa sjukvårdsdistrikt gick ner till coronaepidemins basnivå i tisdags och det för med sig att restaurangerna och pubarna får börja hålla öppet längre och ta in mer kunder.

Men det är statsrådet som fattar det officiella beslutet och det gjorde man på torsdag eftermiddag.

Såväl restauranger som pubar får alltså från och med fredag 30 april hålla öppet till klockan 23. Alkoholserveringen måste upphöra klockan 22.

Restaurangerna får fylla 75 procent av kundplatserna inomhus, pubarna 50 procent.

De kunder som sitter inomhus ska anvisas att sitta kvar på sina egna sittplatser. Till exempel karaoke och dans är således förbjudet inomhus.

På uteserveringar ska man se till att alla kunder har en egen sittplats och håller avstånden. Begränsningarna av kundplatserna och dansförbudet gäller dock inte uteserveringar.

Även i Satakunta lindras begränsningarna. I övriga områden sker inga ändringar.