Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle för kommunalvalet närmare dig – också tillgänglighet i fokus

Peik Österholm, Carin Göthelid och Ann-Charlotte Åkerholm
Svenska Yle bjuder inför valet 13.6.2021 på allt från regionala debatter, streamar från olika håll i Svenskfinland till en videoserie för unga. Peik Österholm, Carin Göthelid och Ann-Charlotte Åkerholm Bild: Jyrki Valkama / Yle Kommunalvalet 2021,Carin Göthelid,ann-charlotte åkerholm

Svenska Yle vill inför kommunalvalet belysa frågor som ligger publiken nära i vardagen. Valkompassen, som är tillgänglig från och med 11.5, hjälper väljarna navigera rätt.

“På Yle tar vi vårt uppdrag om att stödja demokratin på största allvar, och i dessa utmanande tider känns det viktigare än någonsin att vi kan locka medborgarna att rösta. Vi vill bjuda på oberoende och trovärdig information om partierna och kandidaterna, och bidra till en konstruktiv politisk dialog. Coronatiden har inte minskat det kommunala beslutsfattandets betydelse, snarare tvärtom. Det spelar en roll hur till exempel sjukvården, skolan och vaccinationerna sköts i kommunerna”, säger Johanna Törn-Mangs, ansvarig chefredaktör och direktör för Svenska Yle.

Svenska Yle har ett stort utbud av valrelaterat innehåll (scrolla ner för att läsa om utbudet på svenska). Det blir allt från regionala debatter, streamar från olika håll i Svenskfinland till en videoserie för unga. Alla i publiken ska kunna känna att Svenska Yle bjuder på perspektiv som känns relevanta i den egna vardagen, oavsett var i Svenskfinland man bor.

Teckenspråkstolkning och samarbete med kommersiella medier

Tillgänglighet är en hjärtefråga för Svenska Yle och den stora tvåspråkiga debatten som sänds 7.6.2021 på Yle Fem kommer att tolkas till finlandssvenskt teckenspråk och publiceras på Yle Arenan samt sändas följande dag på Yle Fem.

“Inför riksdagsvalet 2019 sände vi för första gången vår valdebatt tolkad till finlandssvenskt teckenspråk. Det känns självklart att vi också nu inför kommunalvalet vill ge samma service för en publik som är viktig för oss. I valdebatten lyfter vi fram frågor som har speciell betydelse för en finlandssvensk publik och som är relevanta med tanke på den service kommunerna erbjuder”, säger Pia Johansson, ansvarig producent.

Den högklassiga valkompassen är en tjänst som riktar sig till alla, men som framför allt unga och de som röstar för första gången kan ha stor nytta av. Här kan väljarna bekanta sig med hur kandidaterna ställer sig i olika sak- och värdefrågor. Valkompassen finns på svenska, finska, engelska, nordsamiska och ryska.

Yle har inbjudit tio kommersiella medier att samarbeta kring valkompassen. Varje samarbetspartner har själv fått formulera två frågor, i övrigt baserar sig valkompassen på frågorna i Yles valkompass.

Här kan du läsa mer om Yles valinnehåll, scrolla ner för att läsa om Svenska Yles utbud.