Hoppa till huvudinnehåll

Coronaepidemin håller Sverige i ett hårt grepp – incidensen hör till Europas högsta

Människor sitter på trapporna till Dramaten och njuter av vårsolen.
Stockholmare njuter av solskenet utanför Dramaten. Människor sitter på trapporna till Dramaten och njuter av vårsolen. Bild: STELLA Pictures/All Over Press Stockholm

Samtidigt som coronaläget ljusnar i Finland och en del andra håll i Europa kämpar Sverige fortfarande med både höga smittal och höga dödssiffror i covid-19.

Det senaste dygnet har ytterligare 46 dödsfall rapporterats. Folkhälsomyndighetens statistik visar att över 14 000 personer dött i coronarelaterade sjukdomar sedan pandemins början.

Sedan i går har ytterligare cirka 6 000 fall av coronasmitta bekräftats, vilket innebär att den totala siffran nu ligger på närmare 974 000.

Högt incidenstal

Enligt den Europeiska smittskyddsmyndighetens statistik är incidensen i Sverige för närvarande högst i hela EU. Sverige har 740 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Kroatien uppvisar samma höga förekomst.

Sjukvården i Sverige är hårt belastad, trots att antalet patienter som får intensivvård har gått ner en aning. Belastningen är ojämnt fördelad - en del regioner har varit tvungna att flytta svårt sjuka till andra regioner för vård.

Relativt rask vaccinationstakt

Enligt Folkhälsomyndigheten har 30,7 procent av Sveriges vuxna befolkning har vaccinerats med minst en dos. I Finland har 29,8 procent av personer som är 16 år eller äldre vaccinerats, enligt THL:s senaste uppdatering.

Socialminister Lena Hallengren uppgav i dag att Sveriges vaccinationsmål skjuts fram till september. Det beror bland annat på att Astra Zenecas vaccin bara används i begränsad utsträckning. Den 5 september ska alla vuxna ha fått en första dos vaccin, säger hon. Tidigare var målet satt till den 15 augusti.

Lättnader i restriktioner att vänta

Samtidigt har spekulationerna om vilka restriktioner som kan lättas kommit igång i Sverige. Enligt svenska medier berättade kultur- och idrottsminister Amanda Lind om planerna i dag.

Från och med den 17 maj planerar regeringen tillåta att 500 personer samlas på fotbollsmatcher och kulturevenemang. Nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund ska få ta in en person per 20 kvadratmeter. Det är också aktuellt att öppna upp för inomhusevenemang med 50 deltagare - om smittläget tillåter, sa Lind.

Källor: SR, SVT, Expressen, ECDC, THL
Artikeln uppdaterades klockan 18.10, klockan 18.35 med exaktare vaccinationssiffror och klockan 21.05 med precisering gällande hur gamla de vaccinerade i statistiken är.