Hoppa till huvudinnehåll

Finsk jätteskräll i badminton-EM – Kalle Koljonen slog medaljfavoriten och säkrade historisk medalj: ”Det här var inte normalt”

Kalle Koljonen.
Kalle Koljonen i farten under åttondelsfinalen. Kalle Koljonen. Bild: Sergey Dolzhenko / EPA-EFE / All Over Press Kalle Koljonen

Kalle Koljonen kommer att ta minst brons i badminton-EM. Koljonen stod för en jätteskräll då han fällde ut danska Rasmus Gemke i kvartsfinalen – och såg till att Finland får fira sin första EM-medalj på seniornivå.

Kvartsfinal mot världstolvan, turneringens rankningstrea, danska Rasmus Gemke.

Trots att Kalle Koljonen stått för en imponerande insats med sin seger över sjundeseedade Toma Popov Junior redan i åttondelen var det inte mycket som talade för finländarens chanser på valborgsmässoafton.

Men vad gjorde Koljonen? Slog förhandsfavoriten – i två raka set. Segersiffrorna skrevs 21–15, 21–19.

Gemke hann leda andra set med sex bollar, men Koljonen hämtade upp underläget. Teguh Santosos och Anu Nieminens adept säkrade segern med att vinna matchens fyra sista bollar på raken.

– Jag är mållös, kanske för första gången i livet. Jag har inga ord. Jag är lycklig men måste ännu förstå vad som nyss hände, säger Koljonen på det europeiska badmintonförbundets sajt.

I och med att det inte spelas bronsmatcher i EM har Koljonen redan säkrat bronsmedaljen. Medaljen är Finlands första i badminton i EM-sammanhang på seniornivå.

– Jag tror att det här är det bästa jag någonsin spelat. Jag vet att jag kan skrälla då jag hittar formen. Nu har jag lyckats hålla en jämn nivå hela turneringen. Det är inte normalt för mig, fortsätter han.

OS? Check!

Då Yle Urheilu nådde den historiska medaljören per telefon senare på kvällen hade han fortfarande svårt att sätta ord på bragden. Men en sak ville han genast lyfta fram:

– Det här säkrar min OS-biljett. Nu får jag bara hoppas på att sommarspelen faktiskt arrangeras.

Tränaren Anu Nieminen är i sin tur lyrisk.

– Det här var ett stentufft motstånd. En verkligt fin seger. Att slå Popov Junior i åttondelen var redan stort. Den här turneringen har varit Kalles bästa någonsin, säger Nieminen till STT.

– Han har jobbat hårt och målmedvetet för det här redan länge. Det är fint att se hur han lyckas hålla samma höga nivå från match till match, fortsätter hon.

Koljonen ställs mot en annan dansk i semifinalen på lördagen. Den här gången är det Viktor Axelsen som står för motståndet. Yle sänder matchen, som uppskattas köra igång kring 18.45 direkt på Arenan utan referat.

Koljonen är rankad 80:a på världslistan.

Artikeln uppdaterad kl. 20.50 med ytterligare kommentarer.