Hoppa till huvudinnehåll

Upplägget blev tuffare i damernas VM-kval dagar före lottningen – Anna Signeuls Finland ställs mot Sverige: "Har tudelade känslor"

Finlands damlandslag jublar efter segrmålet mot Skottland.
Finland gjorde ett utmärkt EM-kval. Finlands damlandslag jublar efter segrmålet mot Skottland. Bild: imago images/Pro Sports Images/ All Over Press Finlands damlandslag i fotboll

Dagar före lottningen av VM-kvalet gjordes formatet delvis om. Det betyder knepigare förutsättningar för Finland – och kvalgruppen innehåller dessutom VM-trean Sverige.

På fredagen klarnade Finlands motstånd i kvalet till fotbolls-VM 2023. Vägen mot slutspelet i Australien och Nya Zeeland ramas in av ett nordiskt derby.

Finland fanns i den andra seedningsgruppen och lottades in i grupp A – tillsammans med Sverige. Det svenska damlandslaget är ett lag som har skördat framgångar över lång tid.

I senaste VM-slutspelet i Frankrike tog Sverige brons och i sommar deltar de i OS-turneringen.

De övriga landslagen i gruppen är Irland, Slovakien och Georgien. Kvalspelet inleds i september.

En given krydda i VM-kvalet är Finlands förbundskapten. Svenskan Anna Signeul leder Finland mot sitt hemland. I det senaste EM-kvalet stötte Signeul i sin tur på tidigare arbetsgivaren Skottland.

– Jag har tudelade känslor. Det är roligt att vi spelar i samma grupp och förhoppningsvis får vi med oss många supportrar till bortamatchen i Sverige. Sverige har ett väldigt bra landslag, säger Signeul på Bollförbundets webbplats.

– Irland spelade bra i EM-kvalet och förlorade inte med stora siffror mot Tyskland. Slovakien har ett fysiskt lag och det blir en knepig bortamatch mot Georgien.

Sverige tar på sig favoritskapet

På förhand är Sverige det klart bästa laget i kvalgruppen och Finland är andrahandsfavorit. De tre övriga landslagen har aldrig gått till ett slutspel.

– Ett favoritskap i en sådan här kvalgrupp får man räkna med när vi är seedade i första gruppen.Vi har såklart respekt för alla motståndare som väntar, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson i ett uttalande.

– Slovakien hade vi i EM-kvalet sist, men för nuvarande landslagsledning är de tre andra lagen, Finland, Irland och Georgien, motstånd vi kommer spela mot för första gången.

Svenska spelare firar bronset
Sverige tog VM-brons 2019. Svenska spelare firar bronset Bild: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER Dam-VM i fotboll 2019,fotboll,Sveriges damlandslag i fotboll

Sverige och Finland är klara för EM-slutspelet 2022. De båda nordiska landslagen vann sin kvalgrupp.

– Vi hade också en tuff grupp i EM-kvalet och förlorade inte en enda match då. Vi gör allt för att gå till VM, säger Signeul.

Tre lag tillkom i lottningen

Tidigare i april rapporterade Yle Sporten om kvalupplägget och en klart bättre chans för Finland. Dagarna före lottningen informerade Uefa att formatet delvis gjorts om i och med att Luxemburg, Armenien och Bulgarien fick varsin plats i kvalet.

Så spelas VM-kvalet

  • De nio gruppsegrarna går direkt till VM 2023 i Australien och Nya Zeeland.
  • De andraplacerade lagen i de nio grupperna går till UEFA:s playoff i oktober 2022.
  • I playoffspelet blir de tre bästa grupptvåorna seedade direkt till "runda två" i playoffspelet.
  • De sex kvarvarande tvåorna spelar tre enkelmöten i "runda ett".
  • De tre vinnarna från runda ett och de tre bästa grupptvåorna spelar sedan tre enkelmöten (som lottas fram).
  • De två vinnarna med högst rankning (baserad på resultat i gruppspelet och runda två i playoffspelet) kvalificeras till VM 2023. Den sista vinnaren i runda två, med sämst rankning, kvalar vidare i "Inter-confederation play-offs", en turnering med tio lag som kommer hållas i Australien och Nya Zeeland för att bestämma de tre sista finalisterna.

Källa: svenskfotboll.se

Det betyder att VM-kvalet i Europa består av nio grupper och de nio gruppvinnarna tar hand om nio direktplatser. Grupptvåorna får göra upp om de två sista platserna i playoffspel hösten 2022.

Om man inte är bland de tre bästa grupptvåorna, krävs det att man slår två motståndare i playoffspelet för att avancera till slutspelet – ett klart tuffare upplägg för Finland.

VM-kvalgrupperna

Grupp A:
Sverige
Finland
Irland
Slovakien
Georgien

Grupp B:
Spanien
Skottland
Ukraina
Ungern
Färöarna

Grupp C:
Nederländerna
Island
Tjeckien
Belarus
Cypern

Grupp D:
England
Österrike
Nordirland
Nordmakedonien
Lettland
Luxemburg

Grupp E:
Danmark
Ryssland
Bosnien-Hercegovina
Azerbajdzjan
Malta
Montenegro

Grupp F:
Norge
Belgien
Polen
Albanien
Kosovo
Armenien

Grupp G:
Italien
Schweiz
Rumänien
Kroatien
Moldavien
Litauen

Grupp H:
Tyskland
Portugal
Serbien
Israel
Turkiet
Bulgarien

Grupp I:
Frankrike
Wales
Slovenien
Grekland
Kazakstan
Estland

Läs också