Hoppa till huvudinnehåll

Våren är här! Åbo slott fylls av vårsånger, lustkänslor och framtidstro

Åbostudenterna har sjungit in våren på Vårdberget i snart hundra år och också i år hyllar studentkörerna Brahe Djäknar och Florakören våren på valborgsmässoafton. Men på ett lite annorlunda sätt.

Eftersom det fortsättningsvis inte är tillåtet att samlas i större grupper kan det inte ordnas någon vårkonsert på Vårdberget i år, men våren sjungs in på Svenska Yles kanaler i vanlig ordning i alla fall.

Åbo slott fotograferat uppifrån, med hamnen i bakgrunden.
Vårsången klingar fint mot slottets tjocka murar. Åbo slott fotograferat uppifrån, med hamnen i bakgrunden. Bild: Paula Collin/Yle Åbo,Åbo slott,Åbo hamn

Maria Nylund som också i år fungerar som programledare för programmet Valborg i Åbo berättar att coronarestriktionerna medförde att man blev tvungen att tänka i nya banor.

- Det blir mer intimt och avskalat i år eftersom körerna representeras av två dubbelkvartetter. Det är otroligt duktiga sångare som nu sjunger ihop så sången håller verkligt hög nivå, berättar Nylund.

Sången klingar på borggården

Att det i år är färre sångare som sjunger ihop ställde också nya krav på själva konsertplatsen. Därför sjungs våren in vid Åbo slott i år.

- Åbo slott är en otroligt häftig plats med fantastisk akustik som vi Åbobor kanske är så vana vid att vi inte ens riktigt lägger märke till det.

Nylund berättar att det är knepigt att sjunga utomhus i en liten grupp med två meters avstånd från varandra - speciellt på en lite blåsig plats som Vårdberget. Där kan minsta vindpust föra iväg sången all världens väg.

- De tjocka murarna kring Åbo slotts borggård skapar en förvånansvärt fin akustik och sången klingar otroligt bra trots att sångarna sjunger utomhus, berättar Nylund.

Blir vi extra lustfyllda när det blir vår?

Förutom de traditionella vårsångerna så ser Åbo Akademis studentkår till att vi får på oss mössorna och programmet gästas också av intressanta personer.

Psykologen Annika Gunst resonerar kring vårkänslor, lust och olust och vad värmen och ljuset egentligen gör med oss stackars nordbor.
ÅA-alumnen och futuristen Niko Herlin kommer i sin tur med tröstande råd till unga och studerande som känner oro inför framtiden.

Valborg i Åbo sänds på valborgsmässoafton i Yle Fem och på Arenan klockan 18, i Yle Vega med start klockan 18:03. Du hittar sändningen överst i den här artikeln.