Hoppa till huvudinnehåll

Brist på skolhandledare i årskurs 7–9, visar Svenska Yles granskning – och fyra andra lästips för söndagskvällen

En sjundeklassare på lektion
En sjundeklassare på lektion Bild: Antro Valo / Yle Helilä School,Kotka,ansiktsmasker,skolor,coronavirus,COVID-19,klassrum,skolelever

God söndag! Här kommer lite kvällsläsning.

EU vill begränsa AI-användningen för att undvika framtida mardrömsscenarier

EU-kommissionen vill begränsa hur artificiell intelligens får användas i framtiden. Det kan till exempel bli striktare regler för självkörande fordon, för ansiktsigenkänning och för automatiserad bedömning vid rekrytering och kreditgivning.

Om planerna får grönt ljus så kommer det att få konkreta konsekvenser för medborgare i hela unionen. Klicka här för att läsa mer!

Ett öga i närbild.
AI-system ska inte heller få manipulera mänskligt beteende. Men var ska gränsen för manipulation dras? Bildsättningsbild. Ett öga i närbild. ögonen

Ny nordisk jämförelse visar: Finland har betalat minst coronastöd för kultursektorn

Finland sticker ut i nordisk jämförelse när det gäller stöd åt kulturfältet, visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

I Norden har Finland betalat ut minst krisstöd till kultursektorn – mätt både i euro per capita, per sysselsatt inom kultursektorn och i procent av bnp.

Danmark och Norge har betalat ut mest, medan Sverige ligger på omkring hälften av den danska och norska nivån.

Vad innebär det här för kulturbranschens framtid? Klicka här för att läsa hela artikeln.

Instrument på estrad.
I samtliga nordiska länder har kultursektorn varit bland de hårdast drabbade visar en färsk rapport av Kulturanalys Norden. Instrument på estrad. Bild: Unsplash photos/Dolo Iglesias musik,instrument

Svenska Yle granskar: Få skolgångshandledare i årskurs 7–9

I nästan alla kommuner jobbar största delen av skolgångshandledarna i årskurs 1–6, visar Svenska Yles kartläggning.

Det beror bland annat på att beslutsfattare utgår från att starkare insatser i de lägre klasserna gör eleverna mer självständiga med åren.

Men svårigheterna tar nödvändigtvis inte slut då man börjar sjuan. Om stödet inte är tillräckligt finns risken att eleven upplever misslyckande och att skolmotivationen minskar.

Klicka här för att läsa mer.

Erityisopettaja Anni Helotie sekä koulunkäynninohjaaja Petra Rantanen opastavat Mimosa Ruotsalaista
På många håll lyser skolgångshandledarna med sin frånvaro i årskurs 7–9. Erityisopettaja Anni Helotie sekä koulunkäynninohjaaja Petra Rantanen opastavat Mimosa Ruotsalaista Bild: Antti Kolppo / Yle skolgång,skolgångshandledare,specialundervisning

Tjänster för patienter som är rädda för papa-prov saknas inom HUS

Erika Rönngård har med sig i bagaget en traumatisk upplevelse av cellprov. Men när hon kontaktade HUS för att prata om det inför den kommande screeningen möttes hon av "förvirrad oförståelse".

På HUS vill man gärna bemöta rädda patienter, men det finns inga tjänster specifikt riktade till personer som är rädda för papa-prov.

Hur svarar man på HUS? Klicka här för att läsa hela artikeln.

En kvinna med rött, axellångt hår tittar rätt in i kameran med allvarsam min. I bakgrunden syns ett höghus och några träd.
Erika Rönngård önskar att det fanns mera stöd att få om papa-provet oroar. En kvinna med rött, axellångt hår tittar rätt in i kameran med allvarsam min. I bakgrunden syns ett höghus och några träd. Bild: Yle/Julie Ebbe Helsingfors,Erika Rönngård

Längdhopparen Kristian Bäck tror att han kan fixa en OS-biljett

I sommar har det gått fem år sedan längdhopparen Kristian Bäck hoppade in i den europeiska eliten under friidrotts-EM i Amsterdam.

Flera skador har stått i vägen för utvecklingen, men inför OS-sommaren ser det igen ljust ut efter en bra träningsvinter.

– Denna sommar vill jag få upp snabbheten och explosiviteten till en ny nivå, säger Kristian Bäck till Yle Sporten.

Klicka här för att läsa hela intervjun!

Kristian Bäck hoppar längd, PNG 2017.
Vasas längdhopparstjärna Kristian Bäck tror på en OS-plats. Kristian Bäck hoppar längd, PNG 2017. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Kristian Bäck

Läs också