Hoppa till huvudinnehåll

Kalle Koljonens överman i badminton-EM har testat positivt för corona – den finländska skrällmedaljören har inte drabbats

Viktor Axelsen i EM-semifinalen mot Kalle Koljonen i Kiev 2021.
Viktor Axelsen dröm om EM-guld grusades. Viktor Axelsen i EM-semifinalen mot Kalle Koljonen i Kiev 2021. Bild: AOP Viktor Axelsen

Den heldanska EM-finalen i badminton mellan Viktor Axelsen och Anders Antonsen blir inte av. Världstvåan Axelsen har testat positivt för corona efter gårdagens semifinalseger över finländaren Kalle Koljonen. Koljonens tester har varit negativa.

Axelsens PCR-test efter semifinalen var positivt och ett nytt test i morse gav samma resultat. Han är därmed tvungen att lämna återbud till finalen.

– Jag känner inga sjukdomssymptom och är annars på gott humör. Nu hoppas jag bara att jag kan komma igenom detta utan besvär, säger Axelsen på det danska badmintonförbundets webbplats.

Axelsen, som skulle ha varit favorit i finalen mot Antonsen, tvingas nu stanna två veckor i karantän på sitt hotell i Kiev.

– Jag är naturligtvis ledsen att det går utöver finalen, och så är jag naturligtvis också ledsen att det tar ytterligare två veckor innan jag kan komma hem och träffa min familj igen, säger Axelsen.

Koljonens tester negativa

Kalle Koljonen berättar via textmeddelanden till Yle Sporten att han testades både i fredags och i dag. Testerna gav ett skönt besked: Båda var negativa. Han kan därmed han resa tillbaka till Finland utan att hamna i karantän.

Badmintonförbundets landslagsläkare Jyri Aalto anser att fallet är intressant ur ett medicinskt perspektiv.

– Axelsen hade drabbats av corona då han spelade semifinalen. Han hade testats på lördagsmorgonen och på kvällen kom beskedet om det positiva resultatet. Koljonen och domarna blev alltså exponerade men de anses inte ha varit i närkontakt med Axelsen, säger Aalto till Yle Sporten och vidareutvecklar:

– Planen är nästan 100 kvadratmeter. Skulle vi tala om ett normalt utrymme skulle risken vara ganska stor, men hallen har en höjd på ungefär 20 meter vilket reducerar smittorisken avsevärt.

Han påpekar också att risken för smittospridning minskade i och med att dansken var symtomfri.

Läs också