Hoppa till huvudinnehåll

Oklart om brittisk-iransk fängslad kvinna släpps fri i utbyte mot betalning av gamla skulder

Journalisten Nazanin Zaghari-Ratcliffes man och dotter vädjar till Iran om att hon ska släppas fri. Utanför Irans ambassad iLondon 8.3.2021
Journalisten Nazanin Zaghari-Ratcliffes man och dotter vädjar till Iran om att hon ska släppas fri. Utanför Irans ambassad i London 8.3.2021. Journalisten Nazanin Zaghari-Ratcliffes man och dotter vädjar till Iran om att hon ska släppas fri. Utanför Irans ambassad iLondon 8.3.2021 Bild: EPA-EFE/All Over Press Iran,Storbritannien,fängelser,Nazanin Zaghari-Ratcliffe

En brittisk-iransk kvinna som hållits fången av Iran kommer att befrias då Storbritannien har betalat tillbaka en obetald skuld, uppger iransk tv med hänvisning till militärkällor.

Uppgiften har ändå inte bekräftats av Storbritannien och enligt vissa brittiska uttalanden stämmer de iranska uppgifterna inte.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe kommer att släppas fri "efter att en militär skuld blivit betald", säger källan i Iran. Frisläppandet skulle ske i utbyte mot en brittisk utbetalning på 400 miljoner pund.

Zaghari-Ratcliffe som sitter fängslad i Iran dömdes förra veckan till ytterligare ett år i fängelse, rapporterade hennes advokat.

Nu anklgas hon för att ha "spridit propaganda mot systemet" då hon deltog i en protest utanför Irans ambassad i London år 2009.

Journalisten Nazanin Zaghari-Ratcliffes man Richard Ratcliffe och dotter Gabriella samt svärmor Barbara talar till pressen efter ett möte med premiärminister Boris Johnson 23.1.2020
Journalisten Nazanin Zaghari-Ratcliffes man Richard Ratcliffe och dotter Gabriella samt svärmor Barbara talar till pressen efter ett möte med premiärminister Boris Johnson 23.1.2020. Journalisten Nazanin Zaghari-Ratcliffes man Richard Ratcliffe och dotter Gabriella samt svärmor Barbara talar till pressen efter ett möte med premiärminister Boris Johnson 23.1.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press Nazanin Zaghari-Ratcliffe,Iran,Storbritannien,fängelser

Har redan avtjänat ett fem år långt straff i iranskt fängelse

Nazanin Zaghari-Ratcliffe har redan avtjänat ett fem år långt fängelsestraff i den islamska republiken Iran.

Hon dömdes efter att ha anklagats för att ha deltagit i en konspiration med målet att störta Irans regering. Både hon, hennes anhängare och människorättsgrupper nekar till anklagelserna.

Hon greps på flygfältet i Teheran 2016 då hon var anställd vid Thomson Reuters Foundation - nyhetsbyråns välgörenhetsenhet. Hon var då på väg hem till Storbritannien efter ett besök hos sin familj i Iran.

Också Iran och USA överens om utbyte?

Enligt den proiranska tv-kanalen al-Mayadeen i Libanon har Iran kommit överens också med USA om fångutväxling och ett frigörande av iranska tillgångar i USA.

Också här är det oklart om rapporten är sann. USA har inte bekräftat uppgiften.

Iran skulle gå med på att befria fyra spionageanklagade amerikaner i utbyte mot att fyra iranier som hålls fångna i USA friges. Vidare ska nedfrysta iranska tillgångar, värda sammanlagt sammanlagt sju miljarder dollar, frigöras.

Enligt iranska uppgifter har länder som Sydkorea, Irak och Kina fryst iranska oljetillgångar värda 20 miljarder dollar i enlighet med USA:s sanktionslinje gentemot Iran sedan 2018.

EU-delegation i Wien diskuterar Irans kärnenergiavtal i ett försök att få med USA
EU-delegation i Wien diskuterar Irans kärnenergiavtal i ett försök att få med USA igen EU-delegation i Wien diskuterar Irans kärnenergiavtal i ett försök att få med USA Bild: AFP / Lehtikuva Iran,kärnenergi,kärnvapen,avtal,förhandlingar,Wien

Kärnenergiavtalet igen i fokus

Det finns nu en liten strävan att återupprätta kärnenergiavtalet från år 2015. USA lämnade avtalet för tre år sedan.

Kärnenergiavtalet undertecknades av Iran och de permanenta medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd. Meningen var att Iran skulle avstå från att utveckla kärnvapen i utbyte mot att internationella sanktioner skulle hävas.

Iran förband sig till att skära ner sin urananrikning och gav också IAEA rätt att göra oanmälda inspektioner i landet för att kontrollera att avtalet hade följts.

Iran började bryta mot avtalet efter att USA:s tidigare president Donald Trump beslöt att USA skulle lämna avtalet 2018, och därefter utfärdades det nya sanktioner mot Iran.

Både USA och Iran har börjat signalera ett intresse för avtalet. Efter att Joe Biden tillträdde som president har USA antytt att det finns en beredskap att återgå till Iranavtalet igen.

Källor: Reuters, AP

Läs också