Hoppa till huvudinnehåll

TPS är nära efterlängtad finalplats – nollade HIFK och kan punktera semifinalserien i morgon

Ruben Rafkin, Juuso Pärssinen och Lauri Pajuniemi firar mål.
Ruben Rafkin, Juuso Pärssinen och Lauri Pajuniemi fick fira på söndagen. Ruben Rafkin, Juuso Pärssinen och Lauri Pajuniemi firar mål. Bild: Lehtikuva TPS (ishockey herrar),FM-ligan i ishockey

Det handlade inte om att HIFK skulle ha spelat bedrövligt och inte skapat chanser. Men TPS har ryckt upp sig i FM-ligans semifinaler – och kan säkra finalbiljetten på måndagen.

I den första semifinalen mellan Helsingfors IFK och TPS var Åboklubben inte i närheten av att segra. Men efter det har Raimo Helminen fått sina mannar att växla upp.

TPS har nämligen nu tagit hem de två senaste matcherna i serien. På söndagen blev det en stilig 3–0-seger – HIFK har inte lyckats överlista Karri Rämö på fem perioder.

– I den första matchen tryckte båda lagen på lite hårdare, men efter det har det varit lite mer tanke med i spelet, funderar TPS-burväktaren i C Mores intervju.

I den tredje semifinalen lyckades gästande IFK skapa minst lika mycket chanser som TPS, men det var bara Åbolagets stjärnor som lyckades med målskyttet.

Finaldags efter elva års väntan?

TPS fick en ordentlig energiboost av två fullträffar i den andra perioden. Efter fyra minuter forecheckade Eemli Viro friskt, pucken hamnade till slut hos Lauri Pajuniemi framför målet – och snipern gjorde inga misstag.

Drygt tio minuter senare lämnade pucken vid linjedomarens skridskor i samband med en tekning i HIFK:s zon. Anton Lundell tappade bort sig, medan Juuso Pärssinen fann spelredskapet och tryckte in 2–0 bakom Frans Tuohimaa.

Någon större HIFK-anstormning tillät TPS inte i tredje perioden. I stället var det Josh Kestner som fintade in 3–0 i ett friläge.

– Det blir tajtare och tajtare hela tiden. Man måste fortsätta kunna nå sin toppnivå, poängterar Rämö, som plockade 27 skott.

Om TPS ”når sin toppnivå” i morgon också så kan man säkra finalplatsen i hemmarinken. Senaste gången som Åboklubben spelade ligafinal var 2010.

Tapola sparade inte på orden: ”Vi var urusla”

I den andra semifinalen är det Lukko som har momentum. I Tammerfors ledde laget med 3–0 halvvägs in i matchen, efter mål av Anrei Hakulinen, Aleksi Saarela och Thomas Gregoire.

Anton Levtchi reducerade i inledningen av period tre, men Tappara kom inte närmare än så. Eetu Koivistoinen fastställde 4–1 i tomt mål.

Tapparas tränare Jussi Tapola är sammanbiten då han tar ställning till matchinsatsen.

– Vi var urusla. Vår urladdning i förra matchen i Raumo kostade oss kanske lite för mycket energi och vi lyckades inte ladda om tills i dag.

– Det är matcher i tät takt och man måste lyckas ladda om på vilodagarna. Det är kanske lättare om man fått sig på käften i den förra matchen. All heder åt Lukko för sättet som de genomförde dagens match.

De fjärde semifinalerna spelas i morgon med start klockan 16.

FM-ligan, semifinaler 3/5:

Tappara–Lukko 1–4 (0–1, 0–2, 1–1)
5.46 Anrei Hakulinen (Sebastian Repo-Vili Saarijärvi) 0–1.
21.43 Aleksi Saarela 0–2, 29.21 Thomas Gregoire (Saarela-Saarijärvi) 0–3.
40.51 Anton Levtchi (Michal Moravcik) 1–3
59.35 Eetu Koivistoinen 1–4 tm

Målvakter:
Christian Heljanko Tappara 6+10+5=21 (borta 55.26–59.35)
Lassi Lehtinen Lukko 6+3+6=15

Lukko leder med 2–1 i vinster.

TPS–HIFK 3–0 (0–0, 2–0, 1–0)
24.47 Lauri Pajuniemi (Eemil Viro-Mikael Pyyhtiä) 1–0
36.14 Juuso Pärssinen 2–0
52.46 Josh Kestner (Ruslan Ishakov) 3–0

Målvakter:
Karri Rämö TPS 6+11+10=27
Frans Tuohimaa HIFK 3+10+11=24 (borta 58.46–59.16)

TPS leder med 2–1 i vinster.

Läs också