Hoppa till huvudinnehåll

Åbo firar 10-årsjubileum som Europeisk kulturhuvudstad - Tall Ships Races är huvudevenemang

Blommande påskliljor på Teaterbron i Åbo, med Aura å och åstranden i Åbo i bakgrunden.
Blommande påskliljor på Teaterbron i Åbo, med Aura å och åstranden i Åbo i bakgrunden. Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle Åbo,Aura å,vår,sommar,broar,Turku Energia,båtsport,båtar,blommor

I år firar Åbo tioårsjubileum som Europeisk kulturhuvudstad. Under jubileumsåret bjuder staden invånarna på bland annat kulturmotion, musik, Tall Ships Races och solrostalko.

På grund av coronaläget var det inte möjligt att ordna kulturevenemang i början av jubileumsåret. I takt med att sommaren närmar sig kör också programmet i gång. Alla evenemang kommer att ordnas i enlighet med rådande restriktioner och rekommendationer.

Mycket av informationen och programmet finns ännu enbart tillgängligt på finska. Åbo stad lovar att en svensk översättning av programmet kommer senare.

Tall Ships Races jubileumsårets huvudevenemang

Jubileumsåret inleds den tredje maj med kulturmotionsbingo, ännu enbart på finska. Man kan delta i bingon tillsammans med sina närmaste på eget bostadsområde. Instruktionerna och bingoblanketten hittas på stadens webbplats.

Segelbåtar i Aura å.
Tall Ships Races har inte blåsts av trots coronapandemin Segelbåtar i Aura å. Bild: Yle/Fredrik Häggman aura å

Ifall pandemiläget tillåter kommer Åbo stad att agera värd för segelfartygsevenemanget Tall Ships Races, (informationen på Åbo stads webbplats finns ännu enbart på finska). Om evenemanget är genomförbart kommer Tall Ships Races att vara jubileumsårets höjdpunkt och huvudevenemang.

Vid Kyrkoparkens uteservering kommer man också kunna ta del av jubileumsårets programinnehåll.

Vy över uteserveringen vid Åbo domkyrka, med många bord och stolar.
Kyrkoparkens uteservering öppnades första gången under coronavåren 2020. Vy över uteserveringen vid Åbo domkyrka, med många bord och stolar. Bild: Yle/ Arash Matin Åbo,uteservering,Åbo domkyrka,sommar,drinkar,alkoholdrycker

En del av evenemangen som planerades till början av sommaren har flyttats till sensommaren på grund av coronapandemin. Till exempel kommer Kesärauha-festivalen att ordnas i början av augusti i Slottsparken i Åbo.

Åbo stad informerar mer detaljerat om program och evenemang på sin webbplats (ännu enbart på finska).

Staden delar ut solrosfrön till invånarna

I maj delar Åbo stad ut påsar med solrosfrön till stadens invånare. Syftet med solroskampanjen är att invånarna ska så solrosfrön i sina bostadsområden och i slutet av sommaren kommer hela Åbo att blomma.

Auringonkukkia pellolla
Staden delar ut solrosfrön till sina invånare under jubileumsåret. Auringonkukkia pellolla Bild: Harri Oksanen / Yle solros,landskap,landskapsåkrar,Humppila,Egentliga Tavastland

Påsarna delas ut i olika delar av staden under vecka 19 och 20. Solrosfrön delas också ut i biblioteken, vid idrottscentralens kundservice, vid Monitori-verksamhetslokaler och Åboservicen. Staden informerar senare om adresser och tidpunkter för utdelning av solrosfrön.

Stöd och arbetsmöjligheter för kulturaktörer i Åbo

Coronapandemin har varit särskilt utmanande för kulturbranschen. Inför jubileumsåret har staden ordnat finansiering för kulturprojekt och på så sätt erbjudit arbetsmöjligheter för kulturaktörer och konstnärer. En stor del av kulturutbudet i år kommer alltså arrangeras av olika konstnärer och kulturaktörer.

Staden har ordnat tre ansökningsomgångar, där konstaktörer erbjuds finansiering för kulturprojekt. Sammanlagt 840 000 euro kommer att delas ut under jubileumsåret. Det är olika fonder som står för finansieringen av projekten.

Ansökningsomgångarna är indelade i tre olika teman: främjandet av kulturvälmående, verksamhet som görs tillsammans med invånarna på stadens alla områden och överraskande, mångsidigt innehåll.

Bland annat ordnades en idétävling för verksamheter som främjar kulturvälmående. I Åbo 2029-stiftelses ansökningsomgång efterlystes konst- och kulturinnehåll som uppmärksammar jubileumsåret och så ordnades det en konsttävling för proffs inom visuella branschen.

En stor vit sälstaty med rött halsband och röd strömming i munnen  står utanför det gula stadshuset i Åbo.
Till kulturhuvudstadsåret 2011 placerades sälar ut i Åbo. I år blir det annan slags konst. En stor vit sälstaty med rött halsband och röd strömming i munnen står utanför det gula stadshuset i Åbo. Bild: Yle/ Nora Engström Åbo,Europas kulturhuvudstäder,hej hylje

Vinnarna för konsttävlingen har valts ut och under året kommer tio olika konstverk att synas på olika platser i staden.

Källa: Åbo stad

Läs också