Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad ska ordna coronavirusscreening i Kråkkärret - första gången den här typen av screening görs i Finland

Coronabekämpningsbuss
Arkivbild. Åbo stad satsar nu extra mycket på coronabekämpning i Kråkkärret. Redan tidigare har man använt stadens coronabekämpningsbuss för att coronatesta i Kråkkärret. Coronabekämpningsbuss Bild: Arash Matin / Yle corona,coronavirus,buss,Åbo,Covid-19-provtagning,COVID-19,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,coronabuss

Åbo stad och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ska ordna screening för coronavirus i Kråkkärret. Det här är första gången man väljer att undersöka symptomfri befolkning i Finland på det här sättet.

Snabbtestet och screeningen är framför allt till för symtomfria personer som är bosatta i Kråkkärret. Under hela epidemin har Kråkkärret haft störst antal fall av covid-19 i Åbo, och därför väljer nu staden att sätta in extra resurser på att bekämpa coronaviruset.

– Vi vill lätta på virusbördan i området och konstatera eventuella symtomfria coronasmittfall så snabbt som möjligt. Därför använder vi snabbtest i screeningen, säger Jutta Peltoniemi, som leder arbetet med smittsamma sjukdomar i Åbo.

- Vi uppmanar alla som bor i Kråkkärret att söka sig till snabbtestet under testningsdagarna. Screeningen är avsedd framför allt för symtomfria personer.

Snabbtesten finansieras med hjälp av det så kallade nödhjälpsinstrumentet inom EU, och Finland har fått 250 000 snabbtest som en donation. Snabbtesten har distribuerats till hälsovårdens enheter via sjukvårdsdistrikten.

– Antigentest gör det möjligt att göra snabba masstester, och är därför ett bra tillägg till coronabekämpningen utan att belasta vår nuvarande testningskapacitet. Positiva testresultat bekräftas med PCR-test i vårt laboratorium, säger Tytti Vuorinen, överläkare i molekylärbiologi och virologi vid ÅUCS.

Coronavirusscreeningen görs i Kråkkärrets ishall torsdagen den 6 maj och tisdagen den 11 maj kl. 10–15. Varken tidsbokning eller remiss till testningen behövs. Resultatet blir klart på 15–30 minuter, och testningen är avgiftsfri.

Läs också