Hoppa till huvudinnehåll

Klart för hockeyfinal på västkusten: TPS slog ut HIFK i förlängningsdrama – fars och katastrof var hårda domen när Lukko nollade Tappara

TPS firar.
TPS firar. Bild: Lehtikuva TPS (ishockey herrar)

Situationsrummet hamnade i fokus när finallagen i hockeyslutspelet klarnade. Lukkos segermål stod i centrum, men Tappara lade sig platt och erkände sig besegrat. I Åbo blev det en thriller – och TPS är i final för första gången på över tio år.

Bara de godkända målen räknas. Det fick Tappara bittert erfara i semifinalserien mot Lukko.

Situationsrummet hamnade i fokus när Raumolaget slog Tappara med 1–0 i den sista slutspelsmatchen genom tiderna i Hakametsähallen.

Fars och katastrof var två ord som betygsatte avgörandet i Tammerfors.

Matchens enda mål gjordes av Mikko Petman – efter en väldigt lång granskning av videobilderna. Till slut pekade domarna mot mittpunkten.

Det fick sociala medier att explodera. Tapparas supportrar var förbannade. Allt hängde ihop med hur domarna inte godkände Tammerforslagets 1–0-mål i slutet av andra perioden.

Ett skott från blålinjen gick i mål via en touch, men Patrik Virta ansågs störa Lukkos målvakt Lassi Lehtinen i målgården.

Ungefär samma sak som hände när Anrei Hakulinen stod framför Christian Heljanko och störde Tapparas målvakt i samband med segermålet.

"Bara besvikna"

Tapparas lagkapten Jukka Peltola hade däremot inte mycket att säga efter slutsignalen.

– Alla är bara besvikna just nu. Vi förlorade mot ett bättre lag. Det finns ingen anledning att stå här och ge förklaringar, säger Peltola till Yle.

Sett till matchbilden var Lukkos tredje seger i semifinalserien inte orättvis. Långt därifrån.

Lukko firar.
Lukko är klart för första finalserien på flera decennier. Lukko firar. Bild: Lehtikuva Rauman Lukko

Lukko bombarderade Tappara och Heljanko var det enda som satte stopp. Heljanko höll siffrorna nere, räddade en straff med drygt sex minuter kvar och gav Tappara en chans att kvittera.

Det gick inte vägen och nu är det upplagt för finalfest i Raumo.

– Det blev en väldigt tuff serie och det är små marginaler. I dag hade vi det lite svårt i första perioden, men sen tog vi oss i kragen och var det bättre laget, säger Mikko Petman till C More.

Rämö höll nollan länge

Nu får Lukko dra efter andan till fredagen. Då börjar finalserien i västkustmötet med TPS.

HIFK var piskat att vinna i kvällens fjärde semifinal mot TPS – men i förlängningen släcktes Helsingforslagets dröm om en final.

TPS ledde med 1–0 efter två perioder och det såg ut som att Karri Rämö skulle bli det där hemska slutspelsspöket för HIFK. Men efter sju raka perioder utan ett insläppt mål tvingades Rämö att kapitulera i tredje.

Jesse Saarinen och Henrik Borgström gjorde mål, men dramatiken stannade inte där. Josh Kestner skickade in 2–2 och det blev förlängning i Åbo.

Väl där var det Eemil Viro som skickade ut HIFK. Hans segermål halvvägs in i första förlängningsperioden tog TPS till klubbens första finalserie på över ett decennium.

– Det var så skönt att göra det målet och jag kan inte begripa det riktigt just nu. Det har varit vår dröm att ta oss till finalserien och den största nyckeln är sammanhållningen. Det har burit oss ända hit, säger Viro till Yle.

Ishockeyligan, semifinal 4/5:

TPS–HIFK 3–2 efter förlängning (0–0, 1–0, 1–2, 1–0)
21.51 Ruslan Isjakov (Henrik Larsson) 1–0 PP
45.19 Jesse Saarinen (Teemu Tallberg) 1–1 PP
49.13 Henrik Borgström (Micke-Max Åsten, Johan Motin) 1–2
54.14 Josh Kestner (Ruben Rafkin, Markus Nurmi) 2–2
68.54 Eemil Viro (Josh Kestner, Ruben Rafkin) 3–2

Karri Rämö, TPS: 14+8+11+6=39 räddningar
Frans Tuohimaa, HIFK: 7+8+4+5=24 räddningar

TPS vidare till finalserien med 3–1 i matcher.

Tappara–Lukko 0–1 (0–0, 0–0, 0–1)
45.52 Mikko Petman (Toni Koivisto) 0–1

Christian Heljanko, Tappara: 9+7+11=27 räddningar
Lassi Lehtinen, Lukko: 3+9+4=16 räddningar

Lukko vidare till finalserien med 3–1 i matcher.

Läs också