Hoppa till huvudinnehåll

Personalbristen inom småbarnspedagogiken syns allt mer i Österbotten – 70 lediga jobb i Vasa

Pojkar leker.
Pojkar leker. Bild: Paulus Markkula / Yle Uleåborg,daghem,Barn

Allt fler barn börjar inom småbarnspedagogiken samtidigt som många som jobbat inom dagvården går i pension, det här gör att trycket på småbarnspedagogiken ökar och personalbristen sprider sig allt mer också utanför huvudstadsregionen.

Ännu idag hinner man söka något av de 70 lediga jobben inom småbarnspedagogiken i Vasa. Ansökningstiden går ut på måndag eftermiddag.

Bland befattningarna finns lärare inom småbarnspedagogik, speciallärare inom småbarnspedagogik, barnskötare inom småbarnspedagogik, daghemsarbetare och korttidsvikariat inom småbarnspedagogiken – både på svenska och finska.

– Vi har lediganslagit alla jobb som vi behöver folk för till hösten, säger Hanna Valkeinen som är servicechef för småbarnspedagogik vid Vasa stad.

Trenden är densamma på många håll i landet. I huvudstadsregionen har det varit svårt att rekrytera behörig personal till småbarnspedagogiken i redan 10-20 år.

– Nu börjar den trenden synas här också, säger Valkeinen.

Kvinna i gul kofta står utomhus, ser in i kameran.
Hanna Valkeinen, servicechef inom småbarnspedagogiken. Kvinna i gul kofta står utomhus, ser in i kameran. Bild: Yle/Moa Mattfolk småbarnsfostran,Vasa,Österbotten,Hanna Valkeinen

Under de senaste åren har läroplanen inom småbarnspedagogik uppdaterats men enligt Valkeinen har det inte påverkat bemanningsläget. Det som däremot påverkar är att det nu är ett högre tryck på småbarnspedagogiken.

– Allt yngre barn börjar i småbarnspedagogiken, och det är vi glada för. Den subjektiva rätten till dagvård spelar också in, säger Valkeinen.

Nu söker man också nya familjedagvårdare.

– Det har ju varit på tillbakagång länge – vi har inte fått nya familjedagvårdare i den takt som de gamla har pensionerat sig. Men många vill ha barnen, framför allt de minsta, hos familjedagvårdare.

Rekryteringen av familjedagvårdare har pågått redan ett år, och man har fått två nya familjedagvårdare. men något stort intresse att bli familjedagvårdare tycks inte finnas, enligt Valkeinen.

Höjd lön för specialllärare inte hjälpt

De nu lediganslagna 70 jobben fördelar sig enligt språkgrupperna ungefär som förhållandet mellan språkgrupperna i stort i Vasa, alltså gäller omkring en fjärdedel av jobben den svenskspråkiga sektorn.

– Vi tycks ha lite svårare att få lärare inom småbarnspedagogik på finska. Det beror säkert på att den svenskspråkiga utbildningen finns här i Vasa, tror Hanna Valkeinen.

Svårast verkar det vara att få speciallärare till småbarnspedagogiken. Där har staden rentav höjt lönen.

– Vi erbjuder en mycket konkurrenskraftig lön, men ändå tycks det vara svårt, säger Hanna Valkeinen.

Läs också