Hoppa till huvudinnehåll

Styrande hindunationalistiska BJP fick inte önskad framgång i indiska delstatsval – kan bero på Modis hantering av coronakrisen

En anhängare till TMC-partiet i Västbengalen visade upp segertecknet, iklädd glasögon prydda av porträtt på partiledaren Mamata Banerjee.
En anhängare till TMC-partiet i Västbengalen visade upp segertecknet, iklädd glasögon prydda av porträtt på partiledaren Mamata Banerjee. En anhängare till TMC-partiet i Västbengalen visade upp segertecknet, iklädd glasögon prydda av porträtt på partiledaren Mamata Banerjee. Bild: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY Västbengalen,Mamata Banerjee

Indiens premiärminister Narendra Modi och hans BJP-parti hade satsat stort på att vinna valet i Västbengalen. Modi-kritikern och delstatens sittande ledare Mamata Banerjee och hennes TMC-parti segrade stort och lyckades säkra en tredje mandatperiod, trots BJP:s ansträngningar.

Coronapandemin till trots har det hållits delstatsval i fem indiska delstater. Under och inför valmånaden hölls stora kampanjmöten, som tillsammans med exempelvis den hinduiska festivalen Kumbh Mela, misstänks ha bidragit till den svåra smittvåg som Indien plågas av just nu.

Delstatsval hölls i Assam, Tamil Nadu, Kerala och Puducherry, men framför allt i Västbengalen. Västbengalen, med huvudstaden Kolkata (tidigare Calcutta) har ungefär 90 miljoner invånare.

Västbengalen styrs av den tuffa Modi-kritikern Mamata Banerjee och hennes socialdemokratiska parti Trinamoolkongressen (TMC). Västbengalen är en av ett fåtal indiska delstater som aldrig styrts av hindunationalistiska BJP.

Trots stora ansträngningar från Modi, hans inrikesminister och närmaste man Amit Shah och BJP-aktivister, så säkrade Banerjee och TMC en tredje mandatperiod med ungefär två tredjedelar av platserna i delstatsparlamentet.

TMC-anhängare dansade och spelade då de firade segern i delstatsvalet i delstatshuvudstaden Kolkata på söndagen.
TMC-anhängare dansade och spelade då de firade segern i delstatsvalet i delstatshuvudstaden Kolkata på söndagen. TMC-anhängare dansade och spelade då de firade segern i delstatsvalet i delstatshuvudstaden Kolkata på söndagen. Bild: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY Kolkata

BJP gick ändå klart framåt i Västbengalen. Partiet fick nästan 80 parlamentsplatser. I det senaste delstatsvalet 2016 lyckades BJP bara vinna tre platser i delstaten.

TMC-ledaren och chefsministern Mamata Banerjee sa efter sin seger att Västbengalen "räddat" Indien med valresultatet och att hon fortsättningsvis kommer att prioritera kampen mot covid-19.

Många bedömare misstänker att den pågående, katastrofala, smittvågen i Indien har skadat BJP i den senaste månadens delstatsval. Modi har anklagats för att prioritera valkampanjerna och hinduiska sammankomster framom smittbekämpningen.

BJP behöll makten i Assam i nordöstra Indien, men i söder fick partiet ingen framgång. I Tamil Nadu segrade det regionala oppositionspartiet DMK och i Kerala behöll en vänsterkoalition makten.

De coronasiffror som Indien rapporterade på måndag morgon var aningen lägre än under de allra senaste dagarna, men för tolfte dygnet i följd var de nya bekräftade fallen av covid-19 långt över 300 000. Under det senaste dygnet avled åtminstone 3 417 indier i covid-19.

Enligt det indiska hälsoministeriets siffror har coronapandemin hittills krävt 219 000 dödsoffer i Indien, men den verkliga dödssiffran befaras vara betydligt högre än så.

Källor: BBC, AFP, Reuters

Läs också