Hoppa till huvudinnehåll

Taxibåten Mirella i Barösund får ny ägare i juni

Barösund i Ingå. En gul färja kör över sundet.
Det kommer fortsättningsvis att finnas två taxibåtar i Barösund. Tryggve Henriksson har hittat en köpare till sin båt Mirella. Barösund i Ingå. En gul färja kör över sundet. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,Barösund,restaurang scola

Taxibåten Mirella i Barösund i Ingå får en ny ägare i juni. Det bekräftar nuvarande ägaren Tryggve Henriksson för Yle Västnyland.

Henriksson säger att han har en köpare och att affären blir klar i månadsskiftet maj-juni. Han fortsätter köra tills den nya ägaren tar över.

Det är en lättad Tryggve Henriksson som svarar i telefonen.

- Köparen är klar och han tar över både taxibåten Mirella och mina kunder, berättar Henriksson. Det är bra, för det behövs två taxibåtar i Barösund. Annars skulle det bli för mycket jobb för Micke Rehnberg, säger han.

Mikael "Micke" Rehnberg kör den andra taxibåten i Barösundsområdet.

Vad ska du göra nu?

- Jag har sagt att jag kommer att rulla tummarna, skrattar han först.

Men Henriksson vill hinna göra annat också.

- Jag har tävlingsskjutit tidigare och det har inte varit möjligt nu. Det återupptar jag gärna. Jag funderar också på att resa på sommaren, tidigare har det bara varit möjligt vintertid, säger Henriksson.

De flesta har egna båtar

Henriksson säger att kunderna i Barösund har minskat. De äldre som åker till sommarstugan har dött bort. Nu kör han på tre-fyra familjer.

- Yngre sommargäster har egna båtar numera.

- En del kör jag till Strömsö, sedan kör jag ut kunder för en del företag. Coronatiden har ändå påverkat det här.

Två taxibåtar behövs

Säsongen är kort och det gäller att stå i då taxibåtstjänsterna behövs. Kundantalet beror också på hur vintern ser ut. Innan skärgårdsborna får ut sina egna båtar kan det vara fler körningar än vanligt.

- Mirellas nya ägare kommer nog att klara sig, säger Henriksson vidare.

Det behövs två taxibåtar i Barösund.

- Hade jag sålt min båt någon annanstans hade nog Micke Rehnberg fått stå i ordentligt, förklarar Henriksson. Ibland kommer det flera busslaster med folk som vill åka ut till skärgården. Då räcker det inte med en taxibåt, det behövs två.

Henriksson började köra Mirella efter att han blev pensionerad från sjöbevakningen. Året var 2003.

- Min pappa körde ju taxibåt tidigare och vi körde tillsammans en tid. Sedan tog jag över hans kunder.

Läs också