Hoppa till huvudinnehåll

Ingå får ny skolbyggnad för svenskspråkiga elever – fullmäktige godkände tilläggsanslag för Kyrkfjärdens skola efter omröstning

En röd byggnad i trä som visar hur Kyrkfjärdens skola i Ingå planeras att se ut.
Så här ska den nya byggnaden enligt de senaste planerna se ut. En röd byggnad i trä som visar hur Kyrkfjärdens skola i Ingå planeras att se ut. Bild: Ingå kommun/Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy Ingå,Västnyland,kyrkfjärdens skola ritning på nya skolan

Ingå ska få en ny skolbyggnad som ersätter Kyrkfjärdens skola. Det beslutade kommunfullmäktige på måndagskvällen (3.5) efter omröstning 20-7.

Det innebär att kommunen beviljar tilläggsanslag på 1,8 miljoner euro för att skolbygget ska kunna komma igång.

Samtidigt ska kommunens tjänstemän förhandla med byggentreprenören för att i mån av möjlighet minska på de slutliga byggkostnaderna.

Förhoppningen är att slutsumman ska landa på cirka 10,4 miljoner. En arbetsgrupp ska godkänna den preciserade projektplanen.

Kommunen hade budgeterat 9,1 miljoner för skolbygget. Det förmånligaste anbudet uppgick till 10,9 miljoner.

De högre kostnaderna förklaras med den överhettade byggmarknaden och med svårigheten att hitta byggarbetare.

Gröna sade nej, Samlingspartiet splittrat

De grönas tre fullmäktigeledamöter och fyra av fem samlingspartister motsatte sig beslutet. De ville i stället se en ny konkurrensutsättning där upphandlingskriterierna granskas.

De kritiserade de höga kostnaderna och att beslutet om nybygge fattas på basis av orealistiska befolkningsprognoser.

Samtliga ledamöter från SFP, SDP samt Samlingspartiets Sari Wilhola godkände tilläggsanslaget och ville att Ingå äntligen satsar på en ny skolbyggnad i kyrkbyn för de svenskspråkiga eleverna.

Artikeln uppdaterades klockan 6.55 med uppgiften om att det förmånligaste anbudet uppgick 10,9 miljoner, inte 11,5 miljoner. Förhoppningen är att slutsumman för skolbygget ska bli cirka 10,4 miljoner.

Artikeln uppdaterades klockan 13.35 med uppgifterna att kommunen hade budgeterat 9,1 miljoner för skolbygget. Tidigare stod det 9,7 miljoner, den summan nämndes i beredningen och var från ett tidigare skede.

Läs också