Hoppa till huvudinnehåll

Nytt ledarteam ska fixa EM-succé för fotbollsdamerna – Anna Signeul plockar in två nya hjälptränare

Anna Signeul i svart tränarjacka skriker framför bytesbänken under match.
Anna Signeul har handplockat två nya assisterande tränare som ska ge Finland bästa möjliga förutsättningar att lyckas i EM-slutspelet nästa år. Anna Signeul i svart tränarjacka skriker framför bytesbänken under match. Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press Anna Signeul

Finlands förbundskapten Anna Signeul förstärker sin tränarstab. Svenska landslagets tidigare andratränare Ann-Helen Grahm och Honkas ligatränare Rosa Lappi-Seppälä ska lotsa fotbollsdamerna till EM-framgång.

14 månader återstår till EM-slutspelet i England, och i höst inleds damernas VM-kval. Då passar landslagets huvudtränare Anna Signeul på att flytta om i sitt tränarteam. Finlands rikssvenska förbundskapten plockar in två nya assisterande tränare.

Ann-Helen Grahm är en bekant samarbetspartner för Signeul. Grahm var under nio års tid hjälptränare för Signeuls tidigare arbetsgivare, det skotska landslaget. Grahm har också jobbat med det svenska landslaget, som assisterande tränare för bronslaget i VM 2011 och också i OS 2012. De senaste åren har hon fungerat som scout för det finländska damlandslaget.

– Ann-Helen har väldigt stor erfarenhet från damfotboll i Europa, säger Signeul i Bollförbundets pressmeddelande.

"Förstår spelarnas utmaningar"

Rosa Lappi-Seppälä har i sin tur påbörjat sin tredje säsong som tränare för Honkas trupp i nationella ligan. Hon har också tränat Finlands U-23-landslag. Som spelare vann hon åtta FM-guld och spelade också för klubbar i Belgien, USA och Italien.

– Hon har en mångsidig spelarkarriär och har erfarenhet av framgång. Hon förstår vilka utmaningar spelarna upplever och bidrar med värdefull rutin, säger Signeul.

Lappi-Seppälä fortsätter som FC Honkas tränare till säsongens slut.

Landslagets tidigare hjälptränare Lars Mosander flyttas över till andra uppgifter i organisationen och kommer i fortsättningen att jobba som scout.

Weckström och Williams ansluter

Och nyanställningarna tar inte slut där. Dessutom har Kristoffer Weckström för en månad sedan börjat jobba som fystränare för landslaget. Ålänningen Weckström gjorde som spelare mängder av juniorlandskamper för Finland och ligamatcher för IFK Mariehamn.

– Kristoffer förbereder inte bara spelarna inför landskamper, han jobbar också med deras utveckling utanför landslagssamlingarna, berättar Signeul.

En annan Ålandsbekanting tar i sin tur över de finländska U-23-damerna. Gary Williams har tidigare tränat bland annat Åland Uniteds och HJK:s lag i damligan. De fyra senaste åren har han jobbat med träning och spelarutveckling för Jomala IK.

Läs också