Hoppa till huvudinnehåll

Polisen i Sydvästra Finland undersöker olaglig försäljning av cyklar – så vet du när du ska stå över cykelköpet

En rad av cyklar parkerade längs en gata.
Arkivbild. Tusentals cyklar har sålts vidare olagligt i Sydvästra Finland. En rad av cyklar parkerade längs en gata. Bild: Andrea Wiklund/Yle cykel,Cykelstöld,cyklister

Polisen i Sydvästra Finland utreder för tillfället flera aktörer för olaglig cykelförsäljning. Det handlar om aktörer som har köpt cyklar av privatpersoner och sedan sålt vidare dem via olika kanaler på nätet, utan att meddela om det till Skatteverket. En del av cyklarna har dessutom varit stulna.

Händelserna utreds nu som skattebedrägeri, men enligt kriminalkommisarie Mika Paaer vid Sydvästra Finlands polisinrättning finns det även anledning att misstänka häleri då stulna cyklar har sålts vidare. Enligt polisens uppgifter finns det sådana fall där den olagliga handeln har pågått i upp till fyra år. Det har då totalt rört sig om 7 000 - 10 000 cyklar.

Dessutom har man under utredningen hittat flera mindre aktörer, som endast har sålt några tiotals cyklar per år.

- Man har alltid rätt att sälja sin egen cykel, men om samma person årligen säljer tiotals eller hundratals cyklar, kan man redan misstänka att det handlar om affärsverksamhet, säger Paaer.

Svårt att veta när det handlar om olaglig försäljning

Det är inte helt lätt att avgöra när det är läge att misstänka att cykeln man köper säljs olagligt, men det finns ändå en del tecken att hålla ögonen öppna för.

- Om priset är väldigt lågt, om det är något konstigt med hur cykeln säljs, eller om försäljaren verkar ha väldigt bråttom att få cykeln såld så kan det tyda på problem.

- Det kan också löna sig att kontrollera cykelns serienummer och kolla upp var cykeln ursprungligen har köpts. Dessutom kan man be försäljaren att bevisa sin identitet, och se hur många andra annonser försäljaren har uppe.

Om försäljaren vill att du ska betala med kontanter, har många försäljningsannonser, och inte vill visa upp identifikationsbevis, så lönar det sig att inte köpa cykeln. Tips om den här typen av försäljning kan skickas in till polisens e-post på adressen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Paaer påminner också om att även köparen kan bli skyldig till brott om cykeln man köpt visar sig vara stulen. Det här kan vara fallet om en dyr cykel säljs väldigt billigt, till exempel till halva priset.

- Om köparen inte kan bevisa varifrån cykeln kommer så lönar det sig att stå över affären.

bild på parkeraqde cyklar
Arkivbild. bild på parkeraqde cyklar Bild: Filip Snellman / Yle cykling,cykel,parkering,trafik

Cykelstölderna har igen ökat under våren

Under våren har antalet cykelstölder ökat i Sydvästra Finland, och polisen påminner om att förvara cykel på ett säkert sätt och att låsa ordentligt.

Om cykeln trots allt blir stulen lönar det sig att ha koll på ramnumret, och andra kännetecken på cykeln kan också göra den lättare att hitta. Dessutom kan en bild på cykeln hjälpa till i utredningen.

- Man kan också kontrollera olika försäljningssidor på internet, för att se om ens cykel dyker upp där. Det lönar sig också att kolla polisens cykelsidor på Facebook (Lounais-Suomen poliisilaitos: Polkupyörät), där det publiceras information om upphittade cyklar.

Läs också