Hoppa till huvudinnehåll

Tysk forskning: Svensk nedstängning hade sparat 2 000 liv

Miehen sivuprofiili.
Statsepidemiolog Anders Tegnell har inte kommenterat rapporten. Miehen sivuprofiili. Bild: Daniel Ivarsson Anders Tegnell,epidemiolog,Sverige,coronavirus

En grupp tyska forskare hävdar att 2 000 människoliv hade kunnat sparas i Sverige, såvida landet hade infört stränga restriktioner redan under coronapandemins första våg, skriver den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung (bakom betalmur).

Sverige var det enda landet i Västeuropa som betonade rekommendationer och medborgarnas eget ansvar i stället för en nedstängning då pandemin slog till i mars i fjol. Restaurangerna höll öppet och många samhälleliga funktioner fortsatte som normalt.

Den svenska coronarelaterade dödssiffran är uppe i 14 000 och antalet smittade börjar närma sig en miljon.

De tyska forskarna Benjamin Born, Alexander Dietrich och Gernot Müller har i en färsk studie undersökt hur Sveriges smittspridning och dödlighet under första vågen skulle ha påverkats av en hård nedstängning av samhället.

Forskarna har analyserat alla västeuropeiska länder och plockat ut dem som mest liknar Sverige i fråga om demografi och infektionstakt. De länderna har fungerat som jämförelsegrupp.

Slutsatsen är att Sverige, med en lockdown under den första vågen, hade haft 75 procent färre smittfall. I stället för 80 000 insjuknade hade Sverige haft 20 000 sjuka i covid-19, och 2 000 dödsfall färre.

Ekonomin drabbades också utan nedstängning

Trots att det svenska samhället undvek nedstängning under den första vågen är de ekonomiska konsekvenserna ändå inte bättre, eftersom svenskarna undvek folkmassor, precis som invånarna i andra västeuropeiska länder.

- Om vi ​​tittar på BNP-utvecklingen 2020 ser vi en minskning med 3,3 procent för jämförelsegruppen och en minskning med minst 2,8 procent för Sverige. De frivilliga beteendemässiga justeringarna under pandemin förlamar också den ekonomiska aktiviteten, skriver forskarna.

Den svenska Folkhälsomyndigheten har inte kommenterat de tyska forskarnas rapport.

Källor: Süddeutsche Zeitung, Expressen

Läs också