Hoppa till huvudinnehåll

Rävsundsbron stängs för tung trafik – nytt hängstag installeras natten mellan onsdag och torsdag

Rävsundsbron i Pargas mitt under reparationen av ett hängstag.
Rävsundsbron repareras under natten mellan onsdag och torsdag, vilket betyder att inga tunga transporter kan åka över bron mellan 23 och 05. Rävsundsbron i Pargas mitt under reparationen av ett hängstag. Bild: Marie Söderman/Yle Rävsundsbron,Pargas,Kirjala

Ett nytt hängstag ska installeras på Rävsundsbron under natten mellan onsdag och torsdag. Därför stängs bron för tung trafik mellan klockan 23 på onsdagskvällen till klockan 5 på torsdag morgon.

Under arbetet dirigeras trafiken till ett körfält och det införs en viktbegränsning på 18 ton, vilket förhindrar tunga transporter. Personbilar, bussar och skåpbilar kommer däremot att kunna köra över.

Två män iförda arbetskläder byter ut ett hängstag på Rävsundsbron en solig dag.
De grågröna stöden är det nya hängstaget. Under natten tas den tjocka grå vajern mittemellan dem bort. Två män iförda arbetskläder byter ut ett hängstag på Rävsundsbron en solig dag. Bild: Marie Söderman/Yle Rävsundsbron,byggarbetsplatser,Bro,Pargas

Yle Åboland har tidigare rapporterat om att skadorna på Rävsundsbron snabbt har förvärrats. Vid undersökningar av brons undersida har man bland annat upptäckt sprickor och sprickbildningar i stålkonstruktionernas svetsfogar.

Närings-, trafik- och miljöcentralen och Trafikledsverket påskyndar planeringen av en ny bro, men det kommer ännu dröja flera år innan den är klar.

Jari Nikki, en medelålders man med grått skägg, iförd gul arbetshjälm och neongul arbetsjacka.
Broingenjör Jari Nikki vid NTM-centralen säger att hängstaget är en väsentlig del av brokonstruktionen. Om den ger efter så fungerar inte bron ordentligt. Läget är därför allvarligt. Jari Nikki, en medelålders man med grått skägg, iförd gul arbetshjälm och neongul arbetsjacka. Bild: Marie Söderman/Yle Rävsundsbron,Pargas,byggarbetsplatser,jari nikki

Tidigare har man bland annat sänkt hastigheten på bron för att minska på belastningen. Det här är första gången ett hängstag byts ut på Rävsundsbron.