Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen vill locka unga barnfamiljer från utlandet för att rädda de finländska teknologiföretagen – är det realistiskt?

Hive Helsinki.
Hive Helsinki. Bild: Ronnie Holmberg / Yle Hive Helsinki,programmering

Finland har i åratal haft svårt att locka utländska experter till våra företag. Nu satsar regeringen på att förenkla byråkratin.

Business Finland satsar på att locka unga familjer till Finland med löften om balans mellan arbete och fritid.

Är Finland ett land där man bättre än i de flesta länder kan kombinera arbete och fritid, eller är vi ett land dit karriären åker för att dö?

Det är ödesfrågan för många finländska företag som inte hittar kompetent arbetskraft i Finland.

Det är därför som regeringen satsar stort på att försnabba ansökningsprocesserna då utlänningar flyttar efter arbete till Finland.

– Målet enligt regeringen är att behandlingstiden i medeltal ska vara en månad, vilket inte har lyckats inom alla kategorier hittills. Dessutom ska vi ha en expressled på två veckor för uppstartföretagare och experter, säger Kristel Stenman-Huuskonen är projektledare på Arbets- och näringsministeriet.

Tidigare rekryteringsförsök har ofta misslyckats

Men alla har inte haft förtroende för att en kortare behandlingstid ska locka experter till Finland.

Penna Urrila som är chefsekonom på Finlands näringsliv EK har sagt att han är nöjd med målet, men han är skeptisk till om vi kommer att uppnå det.

– Kommer Finland över huvud taget att vara ett attraktivt ställe att leva och bo för sådana experter som vi mest skulle vilja locka hit?

Penna Urrilas oro är lätt att förstå. Finland har försökt locka hit experter i många år. Ofta har rekryteringsförsöken misslyckats.

Finland är ett land med höga skatter. Den som bor hela sitt liv i Finland och utnyttjar gratis skolor, offentlig hälsovård, sociala stöd och vårt pensionssystem får valuta för de höga skatterna.

En utländsk expert ser inte samma nytta om hen bara tänker jobba i Finland under några år, sätta barnen i privat skola och använda privat hälsovård.

Då jämförs våra skatter lätt med skatterna i andra länder som inte erbjuder välfärdsservice.

Finland intresserar unga familjer

Åtgärdsprogrammet Talent Boost är regeringens program för invandring av experter, arbetstagare och forskare.

Business Finlands andel av programmet leds av Ulla Hiekkanen-Mäkelä. Hon arbetar i första hand med att locka programmerare och experter på informationsbehandling till Finland.

Hon förstår Penna Urrilas oro.

– Också vi har konstaterat att det finns många grupper av internationella experter som inte trivs i Finland. Om du till exempel är i trettioårsåldern och singel vill du ha ett bra kulturutbud, du vill gå ut på kvällen och du vill festa. Då är Finland inte så trivsamt.

Men Talent Boost har identifierat en grupp experter som kan tänka sig att flytta till Finland.

– Finland är egentligen mycket attraktivt för unga par med barn. I Finland är det möjligt att kombinera ett intressant arbete i ett intressant företag med en balans mellan arbete och fritid, säger Ulla Hiekkanen-Mäkelä.

Därför är det viktigt att informationen om hur Finland fungerar som samhälle når ut till dessa unga par.

Talent Boost vill locka experter från Silicon Valley

Kristel Stenman-Huuskonen påpekar att det är svårt att veta vad ett välfärdssamhälle innebär om man bor i ett helt annorlunda samhälle.

– Vi är ett litet land. Många vet inte tillräckligt om oss. Om man bara jämför lönenivån i olika länder berättar det inte så mycket om vår livskvalitet. Att vi har en fungerande välfärdsstat, att vi har jämlikhet, vacker natur, hållbar utveckling, satsar på utbildning och är barnvänliga och så vidare.

– Det gäller att locka folk hit så att de vet varför de skulle kunna välja Finland i stället för mera vanliga alternativ som Tyskland eller USA.

Till och med experter i Silicone Valley kan intressera sig för Finland. Ulla Hiekkanen-Mäkelä berättar om ett av Talent Boosts experiment.

– I USA finns en grupp av unga par och människor som är trötta på att bostadskostnaderna, hälsovårdskostnaderna och kostnaderna för att ha barn på dagis är så höga. Vi har ganska många intressanta teknologiföretag som intresserar experter med familj i USA.

– Om vi lyckas rekrytera 20 eller 30 sådana personer från USA till Finland kommer vi att lära oss mycket om de positiva sidorna med Finland och vad vi kan göra bättre i framtiden.

Fyra årstider kan kännas lockande för en indier

Ulla Hiekkanen-Mäkelä berättar att samma argument som får genklang i USA tar skruv också i Indien.

– Bland experter på informationsteknologi i Indien finns ett mycket stort intresse för Finland. Finland erbjuder trygghet, renhet, bra skolor och balansen mellan arbete och fritid är också mycket viktig för den unga generationen i Indien.

– Det beror också på att finländska företag utvecklar intressanta produkter och har intressanta jobb. Balansen är riktig. Möjligheten till professionell utveckling och ett intressant liv i de nordiska länderna lockar.

Under de senaste åren har Talent Boost märkt att Finland har många sådana fördelar som vi inte själva uppskattar.

– Vi finländare tror att Finland är kallt och tråkigt och mörkt. Det stämmer ett par månader om året. Men för en familj som bor i New Delhi i Indien där det är mycket smutsigt, hett och fuktigt är det en lyx att komma till ett land som Finland där luften är frisk, det inte finns några problem med insekter och uppvärmning och luftkonditionering av hus fungerar. Våra fyra årstider är egentligen en lyx som många personer i varma länder inte har.

– Under pandemin har vi också klarat situationen bättre än i USA. Det är bra att det finländska samhället har fungerat hela tiden och att det har varit relativt tryggt att bo här. Vår digitalisering har gjort det möjligt att arbeta hemifrån. I USA har man också under de senaste åren publicerat några böcker om det finländska skolsystemet, säger Ulla Hiekkanen-Mäkelä.

Finland vill också locka utländska studerande

Det är inte bara färdiga experter som intresserar Finland. Vi vill också locka fler utlänningar till Finland för att studera.

Talent Boost samarbetar med universiteten och företagen för att utländska studerande redan under studietiden ska kunna få kontakt med finländska företag genom likadana sommarjobb och projekt som finska studenter har.

– Målet är att de ska vilja stanna i Finland när de är klara med sina studier. Den gruppen är mycket intressant för finländska företag. De är talanger som redan är i Finland. Då är rekryteringskostnaderna mindre.

– Sådana studenter har dessutom redan erfarenheter av att leva i Finland. De vet redan var man kan göra sina uppköp och hur man åker metro och så vidare. Det är mycket lättare för ett företag att rekrytera sådana internationella personer som redan har studerat i Finland och som har betyg från ett finskt universitet eller en högskola. Företagen vet då vad de kan, säger Ulla Hiekkanen-Mäkelä.

Vasaföretaget Devatus har erfarenhet

Att veta vad utländska jobbsökande kan är ingen trivial utmaning. Det har Vasaföretaget Devatus erfarenhet av. Devatus utvecklar mobilapplikationer för företag.

Devatus rekryterar inte aktivt utanför Finlands gränser. Men ibland flyter det in arbetsansökningar i alla fall. Och det kan vara svårt att tolka dem.

– Bara CV:n kan variera ganska mycket. En del kan ha en CV på nio sidor och andra bara en halv, säger Sanna Lundström som är personalchef på Devatus.

Vi söker inte aktivt efter folk som skulle flytta till Finland. Kanske vill de besöka kontoret en gång om året.― Kristel Stenman-Huuskonen, Devatus

Hon påpekar att kulturerna är olika, och det kan vara svårt att få en klar bild av vad en person kan på riktigt.

– I vissa länder har de under gymnasietiden många olympiader i matematik och andra ämnen. Andra länder kräver otaliga certifikat på alla kurser och teknologispråk man kan. Det kan vara lite svårt att jämföra ansökningar från Japan och Indien. Vi hinner inte heller intervjua alla. Det skulle vara bra med internationella regler för hur man skriver en CV när man söker jobb. Det skulle vara lättare för oss.

Därför koncentrerar sig Devatus på att rekrytera i Vasaregionen. Men för själva arbetet är det inget krav.

– Vi har en som jobbar från Australien och vissa som jobbar hemifrån i Finland. Det går också. Vi söker inte aktivt efter folk som skulle flytta till Finland. Kanske vill de besöka kontoret en gång om året, men vi kräver inte att man ska vara på plats fysiskt, säger Sanna Lundström.

Också hon har erfarenhet av att en del utlänningar ser fördelar med Finland som vi inte alltid ser själva.

– Vissa vill bli här. Vi har haft en anställd som var från Iran och han var helt förtjust över att bo i Finland. Han tyckte det var ljuvligt med fyra årstider med ordentlig vinter och sommar och vår och höst. Han har stannat i Finland och trivs jättebra.

Samtidigt har hon också sett att alla inte är lika förtjusta.

– En del har hemlängtan och vill tillbaka till sitt land. De kanske jobbar några år efter att de blivit färdiga från skolan och flyttar sedan tillbaka. Det är så personligt var de vill stanna och bilda familj. Det varierar mycket.

Devatus måste säga nej till arbetserbjudanden på grund av brist på kodare

Devatus är ett exempel på ett företag som i princip skulle kunna anställa fler kodare om de skulle hitta exakt rätt kunskap på arbetsmarknaden.

– Vi får hela tiden tacka nej till projekt på grund av att vi inte har folk som skulle kunna genomföra dem. Alla kodare som vi har nu jobbar redan hundra procent. Om någon ringer i morgon måste vi tacka nej eller be dem vänta två år, säger Sanna Lundström.

Hon säger att Devatus kanske skulle klara sig med inhemsk arbetskraft om skolorna skulle hänga med bättre i utvecklingen.

– Vissa skolor lär ut gamla saker. Skolorna borde snabbare ändra sina system och läroplanen. Vi har lite funderat på att ta in studerande och utbilda dem själva. Ifall arbetskraften blir ett problem måste vi själva börja göra något.

Det innebär ändå betydande kostnader för Devatus. För tillfället tar det ofta ett år innan en nyanställd klarar av att börja koda för kunderna.

Kristel Stenman-Huuskonen på Arbets- och näringsministeriet vet också att arbetsgivarna behöver stöd.

– Vi håller på att bygga en internationell rekryteringsmodell så att det ska vara enklare också för arbetsgivare att få stöd i början när man börjar rekrytera.

Utlänningar stannar inte länge i Finland

Oftast flyttar utländska studerande bort från Finland när de studerat färdigt.

– Många lider av att de inte genast hittar arbete när de är färdiga. Det har kanske att göra med att själva kontakten med arbetslivet borde byggas upp redan under studierna.

– Där borde arbetslivet också komma emot och ge dem möjligheter att redan under skoltiden få praktikplatser. Arbetsgivarna borde också erbjuda unga med finländsk utbildning möjligheter att visa upp sina kunskaper även om finskan eller svenskan inte ännu är perfekt, säger Kristel Stenman-Huuskonen.

Ulla Hiekkanen-Mäkelä säger att en stor utmaning är att finländska företag har en mycket finsk kultur.

– De måste lära sig att rekrytera sådana personer som har den kunskap som företaget behöver, men kanske inte talar finska eller svenska flytande.

Alla bolag är alltså inte som Devatus i Vasa, där arbetsspråket är engelska.

– Vi har inget krav på att de som anställs kan finska eller svenska, säger Sanna Lundström.

Men trots bolag som Devatus och alla goda fördelar med ett välfärdsland som Finland är det ändå vanligt att de experter som Finland lockar hit inte heller stannar så många år.

Ulla Hiekkanen-Mäkelä säger att de unga experterna i Silicone Valley vill pröva om den nordiska livsstilen verkligen är så familjevänlig och balanserad som de har hört.

– Det är en kombination av en livsstil i Finland och en nyfikenhet på nya erfarenheter. De vill prova på att leva i Finland eller något annat nordiskt land och stannar i två till fem år och flyttar sedan vidare till större länder som USA, Tyskland eller Kina.

Hon tycker ändå att också de är till stor nytta för Finland.

– De finländska företagen har redan fått deras erfarenheter, arbetsinsatser och kontakter under de år de stannat i Finland. Och det är möjligt att ett finländskt företag som växer till exempel i Kina eller i andra europeiska länder kan anställa samma person i hens nya land. Då kan vi utnyttja dessa globala nomader.

Läs också