Hoppa till huvudinnehåll

Steven Morrissey räddade poäng för VPS i premiären – stort missnöje hos TPS efter krysset: "De gjorde ett turmål"

Steven Morrissey firar mål.
Steven Morrissey agerade poängräddare för VPS i Åbo (arkivbild). Steven Morrissey firar mål. Bild: Harri Bragge / All Over Press Steven Morrissey,Vaasan Palloseura

1–1 i premiären – ett resultat som VPS kan vara betydligt nöjdare än TPS med. Alieu Ceesays röda kort såg ut att bli ödesdigert för VPS, men Steven Morrissey ville annat. ”Vi var mycket bättre än VPS”, slår TPS-målskytten Joakim Latonen fast.

Det var en ytterst svårtippad säsong av herrettan som kickade igång i Kuppis i dag. Två av lagen som förutspås ta plats i toppskiktet är TPS och VPS.

TPS siktar på en snabb återkomst till ligan efter höstens deppiga kvalnederlag mot KTP, medan VPS fogar över en spännande trupp med många stjärnor i offensiven.

Premiärmatchen i Åbo bjöd inte på något skönlir. En spelare som ändå blixtrade till på den leriga Kuppisplanen var TPS lånefynd från Fulham, Sonny Hilton.

Det var just 20-årige Hilton som låg bakom säsongens första mål. Engelsmannen tunnlade Arttu Nuutinen i straffområdet och visade sedan prov på kvicka fötter då han spelade in bollen framför VPS-målet. Där blev det kaotiskt – med flera Vasaspelare som slängde sig mot bollen – tills Joakim Latonen nätade med ett högt skott.

”Vi var mycket bättre än VPS”

TPS hade grepp om den första halvleken och VPS fick egentligen bara en bra chans. Steven Morrissey arbetade sig fram i straffområdet och bollen hittade Riku Jääskä, men debutantens nick flög över målet.

I början den andra halvleken fixade VPS gambiske mittback Alieu Ceesay åt sig två gula kort på åtta minuter. Den andra varningen kom efter hans sena glidtackling på Albijon Muzaci, som höll på att bryta sig igenom på kanten.

Utvisningen försvårade gästernas kvitteringsjakt betydligt. VPS-anfallet gick arbetslöst i stora delar av matchen, men då Morrissey fick en boll att jobba på i straffområdet i minut 85 gjorde han inga misstag – jamaicanens lyftning var otagbar för Jere Koponen.

TPS hade ett par fina lägen – bland annat en nick i stolpen – före slutvisslan. Men det blev delad pott i premiären, vilket var en stor besvikelse för hemmalaget.

– Vi var mycket bättre än dem, det här grämer otroligt mycket. En klassisk fotbollsmatch, det är vi som har chanserna och kan punktera matchen, men sen får de sin första chans och nätar på ett turmål, tyckte målskytten Latonen i Ruutus intervju.

Resultat, division 1:

TPS–VPS 1–1 (1–0)

11' Joakim Latonen 1–0
85' Steven Morrissey 1–1