Hoppa till huvudinnehåll

Vasaläkare avråder från resor utomlands i sommar och munskydden ska vi använda ännu i vinter

En familj med munskydd på en flygplats.
En familj med munskydd på en flygplats. Bild: Rungroj Yongrit / EPA resande,coronavirus,resor,turism,turister,flygplatser,Munskydd

Vaccineringarna mot coronaviruset går framåt I Österbotten. Men Vasas ledande överläkare Heikki Kaukoranta tycker inte att österbottningarna ska resa utomlands i sommar.

I Vasa är 80 procent av dem som är över 60 år gamla eller tillhör riskgrupp ett vaccinerade. Just nu vaccineras de som har fyllt 50 år sitt vaccin, den här veckan vaccineras 2055 personer.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, räknar just nu med att 70 procent av befolkningen kommer att ha fått den första dosen vaccin den sista juli.

Kaukoranta anser inte att man kan resa fritt i Europa när man har fått en dos vaccin.

– Vi måste komma ihåg att vi i Finland har en betydligt bättre situation än på många håll i Europa, särskilt om vi jämför med Sverige som nästan har den värsta situationen i Europa.

man i grön dunjacka står vid en skogsdunge.
Heikki Kaukoranta man i grön dunjacka står vid en skogsdunge. Bild: Yle/Malin Hulkki corona,heikki kaukoranta

Enligt Kaukoranta är man, efter den första dosen vaccin, delvis själv skyddad mot covid-19 i synnerhet mot allvarligare former av sjukdomen.

Men enligt honom ska man inte resa förrän man också fått den andra dosen vaccin.

– Men jag tror att vi kommer att använda munskydd ganska länge, kanske flera år, särskilt om man reser till främmande länder eller rör sig på flygplatser eller färjor.

Möjligen en vardag utan munskydd i vinter

Till vardags tror Kaukoranta att vi kan sluta använda munskydden under den kommande vintern.

– Men det beror på hur snabbt vi hinner vaccinera med två doser och hur länge skyddet räcker.

Kaukoranta påminner också om att vi inte vet hur länge vaccinet ger skydd.

– Är man skyddad nio månader eller ett år, eller behöver man tilläggsvaccinationer som vi har med influensavaccinet.

En ung kvinna iförd munskydd blir vaccinerad.
En ung kvinna iförd munskydd blir vaccinerad. Bild: Silja Viitala / Yle april,2021,Busholmen,Helsingfors,Pfizer Inc.,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,vaccinering,vaccin,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,riskgrupper,unga vuxna

Enligt Kaukoranta vet man i det här skedet inte hur vaccineringarna ska fortsätta sedan när att det har gått nio månader efter att folk har fått sin andra dos.

– Vi måste forska vidare hur länge antikropparna finns i kroppen. När antikropparna börjar minska måste vi fundera om man ska få en ny dos eller om det finns virusvarianter som gör att man måste få ett nytt slags vaccin.

Kaukoranta har ingen klar uppfattning om hur länge vi behöver vaccineras mot coronaviruset.

– Det kan hända att vi kommer att behöva vaccineras årligen eller vartannat år.

Fler kunde vaccineras

Just nu får Vasa stad färre vaccindoser än vad man skulle kunna ge.

– Den här veckan har vi ungefär 2000 doser att ge och vi kunde enkelt vaccinera 50 procent fler och med lite extra arrangemang kunde vi vaccinera 4000 i veckan. Enligt vad Finland har blivit lovat så får vi ungefär 3000 doser i veckan.