Hoppa till huvudinnehåll

Fransmän och britter tvistar om fiskerättigheter – London skickade örlogsfartyg till Jersey

St. Helier Jerseyn saarella.
Vy över Saint Helier, Jerseys viktigaste hamn. St. Helier Jerseyn saarella. Bild: Oli Scarff / AFP Jersey

Brittiska regeringen beordrade på onsdagskvällen två av flottans patrullbåtar till vattnen kring Jersey i Engelska kanalen. Orsaken är en svårlöst dispyt om fiskerättigheterna i området efter det brittiska EU-utträdet. Senare på kvällen lugnade sig läget åter.

Royal Navys fartyg ska förhindra en fransk plan att med fiskebåtar blockera Saint Helier, den viktigaste hamnen i Jersey.

Enligt premiärminister Boris Johnson handlar det om en "försiktighetsåtgärd". En sådan blockad skulle vara "fullkomligt oberättigad", menar han.

Konflikten om fiskerättigheter i Engelska kanalen har trappats upp under de senaste dagarna, då nya villkor tillkommit på brittiskt håll. Till exempel måste varje fransk fiskebåts innehavare kunna redovisa sitt tidigare fiske i vattnen kring Jersey.

Den franska sjöfartsministern Annick Girardin säger att Jersey medvetet vill dröja med att utfärda tillstånd. Frankrike påminner om att britterna i enlighet med brexituppgörelsen måste meddela EU-kommissionen om alla ändringar i regelverket.

– I Brexitavtalet står det om möjligheten att vidta motåtgärder. I så fall är vi redo att vidta sådana, sa Girardin i tisdags i franska nationalförsamlingen.

Jersey får 95 procent av sin elektricitet längs undervattenskablar från Frankrike, och ministern antydde att den vitala försöjningen kunde kapas.

– Även om det vore beklagligt att tvingas göra det, så gör vi det om vi måste, varnade Girardin.

"Orimligt" att hota enbart i protestsyfte

Jersey, som har 108 000 invånare, ligger i Engelska kanalen 23 kilometer från Frankrikes kust och 140 kilometer från Englands stränder. Ön är tekniskt sett inte en del av Förenade Konungariket, och tillhörde alltså inte EU ens före brexit. Men öns utrikesrelationer sköts av London.

Ian Gorst, som är Jerseys minister för externa relationer, påminner om att det tar tid att anpassa sig efter nya bestämmelser. Han säger att man på Jersey alltid strävat efter att hitta en smidig övergång.

Enligt Gorst är det orimligt att hota med att kapa strömförsörjningen enbart som protest mot att proceduren vid beviljande av fisketillstånd ändrats.

– Det här är inte första gången som Frankrike hotar Jersey eller Förenade Konungariket sedan vi nådde den här nya uppgörelsen, säger Gorst till BBC.

I förhandlingarna om brexituppgörelsen var fisket en av de kinkigaste frågorna.

Alla fartyg hem till natten

Under torsdagskvällen lämnade de franska fiskarna hamnen i Jersey och återvände hem till Frankrike, varpå Storbritannien meddelade att flottans båda fartyg också kallas tillbaka från Jersey.

– I och med att läget nu är lugnt för stunden, så kan Royal Navy-fartygen förbereda för att återvända till hamn i Storbritannien, meddelade premiärminister Boris Johnson i ett uttalande.

Artikeln uppdaterad 20:50 med uppgiften om att bägge sidor återvänder hem.