Hoppa till huvudinnehåll

Mannen som härjade vid Aningaisgatan i Åbo har häktats – eventuella terroristiska motiv klarnar i den fortsatta utredningen

Egentliga Finlands tingsrätt är en ljus betongbyggnad, med stora fönster som solen speglas i.
Mannen misstänks för mordförsök, olaga hot, motstånd mot tjänsteman, skadegörelse och två fall av misshandel. Egentliga Finlands tingsrätt är en ljus betongbyggnad, med stora fönster som solen speglas i. Bild: Linus Hoffman/Yle Egentliga Finlands tingsrätt,domar

Förra veckan krossade en man fönstren till en affärslokal på Aningaisgatan i Åbo och skrek rasistiska fraser till kunderna inne i affären. Mannen har under förhör erkänt att han har en extremt högerpolitisk ställning. Hatet riktar sig huvudsakligen mot muslimer.

Fallet behandlades i Egentliga Finlands tingsrätt torsdagen den 6.5. Enligt tingsrättens beslut ska mannen häktas.

Mannen misstänks för mordförsök, olaga hot, motstånd mot tjänsteman, skadegörelse och två fall av misshandel.

Enligt kriminalöverkommisarie Juha Kainonen kommer frågan om terroristiska motiv att klarna under den fortsatta utredningen.

- Vi funderar tillsammans med åklagaren om undersökningen och signalementen ger orsak att misstänka terrorism. Om vi märker att avsikten var att sprida skräck bland invånarna så kan det uppfylla kraven för ett sådant åtal, säger Kainonen.

Enligt Kainonen har det inte förekommit särskilt mycket brottslighet riktad mot Åbobor med invandrarbakgrund den senaste tiden.

Mariegatans gärningsman är fortfarande på fri fot

Polisen har inte ännu i det här läget fått tag på mannen som knivhögg en annan på Mariegatan under valborgsaftonen.

Polisen har gärningsmannens signalement och fallet undersöks som grov misshandel.

Artikeln baserar sig på Turun Aninkaistenkadulla rasistisesti riehunut mies vangittiin – terroristinen tarkoitus selviää jatkotutkinnassa skriven av Tarja Hiltunen och översatt av David Fagerudd.