Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: HUS kritiseras för att förespråka kontroversiell vård för coronapatienter – och fyra andra nyheter att ha koll på

Person som mediterar i solnedgången.
Patienterna är bland annat oroade över kultlika element i de alternativa vårdmetoderna som rekommenderas vid HUS. Person som mediterar i solnedgången. Bild: Pixabay Meditation,yoga,solnedgång

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

HUS förespråkar kontroversiell vård – också postcovidpatienter hänvisas till samma klinik

Runt världen funderar vården på hur man kunde hjälpa coronapatienter med långvariga symtom.

I Finland har man skickat en del så kallade postcovidpatienter till "kliniken för funktionella tillstånd", där man vårdar andra svårbehandlade sjukdomar som fibromyalgi och sjukdomen ME, kroniskt trötthetssyndrom.

Många patienter är kritiska till de alternativa vårdmetoderna som kliniken använder. Man uppmuntras att tänka positivt och rikta tankarna bort från symptomen.

– Om ens partner var skeptiskt inställd till metoden, så skulle man egentligen ta avstånd. Det fanns ingen gräns för vad man skulle göra för att känna att metoden fungerade. Det är inget annat än hjärntvätt, säger Venke Midtlien, en ME-patient från Norge som gått kursen till Svenska Yle.

YLEs partimätningsdiagram
Det enda regeringspartiet som kan glädjas över en klar framgång i den senaste partimätningen är Svenska folkpartiet. YLEs partimätningsdiagram Kommunalvalet 2021

Yles partimätning: Samlingspartiet störst inför kommunalvalet

Yles senaste mätning pekar på förändringar i partiernas styrkeförhållanden: Samlingspartiet har stigit till första platsen med ett stöd på drygt 20 procent.

Det innebär att partiet gått om Sannfinländarna, som nu är tvåa med drygt 18 procent.

Socialdemokraterna ligger trea, med 18 procent. Svenska folkpartiet har fått ett lite större stöd än vanligt: 5,3 procent i den här mätningen.

USA vill slopa patenträtten för coronavaccin

USA vill slopa patent för coronavaccin, för att göra vaccinerna tillgängliga för fler människor. Just nu förhindrar patenten konkurrenter att tillverka ett bolags vaccin.

USA:s handelsrepresentant Katherine Tain skriver på Twitter att extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder.

Indien och Sydafrika har föreslagit till världshandelsorganisationen WTO att patentskyddet för coronavaccin slopas.

USA kommer att förhandla med WTO om saken. En ändring i patentreglerna innebär att organisationens medlemsländer måste vara eniga i patentfrågan.

Händer med blå plasthandskar och en covidspruta.
Patentfrågan kommer att tas upp av WTO senast i juni. Händer med blå plasthandskar och en covidspruta. Bild: AFP / Lehtikuva COVID-19

Skottland röstar i ödesval

I Skottland hålls i dag ett regionalval som kan få följer för hela Storbritannien.

Ifall Skottlands styrande parti SNP vinner egen majoritet i regionalvalet lovar man att ordna en folkomröstning om självständighet för Skottland.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har ändå hittills nekat skottarna en självständighetsomröstning, och det är inte mycket som skulle tyda på att han tänkt ändra åsikt.

Också i andra delar av Storbritannien hålls regionala och lokala val i dag.

SNP:s ledare Nicola Sturgeon i Skottland för kampanj inför parlamentsvalet 6.5.2021
Nicola Sturgeon lanserade det nationalistiska partiets valmanifest i Glasgow i april under sin kampanj inför parlamentsvalet. SNP:s ledare Nicola Sturgeon i Skottland för kampanj inför parlamentsvalet 6.5.2021 Bild: AFP / Lehtikuva Nicola Sturgeon,Skottland

Pop bland unga att bonga lastbilar – polisen varnar för utmaningar på sociala medier

Fenomenet "truck spotting" har nått Österbotten i vår.

En utmaning på appen TikTok går ut på att man ska få lastbilar att tuta och filma händelsen för att sedan lägga upp videon på sociala medier.

Vid Österbottens polisinrättning säger man att det är inte är något fel med att stå vid vägkanten och filma, men problemet uppstår om bilisternas uppmärksamhet riktas mot annat än trafiken.

Polisen hoppas vuxna pratar med sina barn om den här och andra utmaningar på sociala medier.

Ajoneuvoyhdistelmä kaartaa rampista moottoritielle.
Att rikta förarens uppmärksamhet mot annat än trafiken kan få allvarliga följder, speciellt om platsen är livligt trafikerad. Ajoneuvoyhdistelmä kaartaa rampista moottoritielle. Bild: Antti Heikinmatti / Yle tung trafik,vägtrafik,motorvägar,transport,fordonstrafik

Dagens väder

Det är kyligt och lokalt förekommer regn eller snöblandat regn.

På dagen nås landets östra del av riklig nederbörd mest i form av snö, också i väster snöar det. Temperaturen är mest 2 till 8 grader.

Det varnas för kraftiga vindar till sjöss och på kvällen i Norra Karelen, i vindbyarna 15 meter per sekund. Faran för gräsbränder är stor i de österbottniska landskapen och i Mellersta Finland, Norra Savolax och Norra Karelen.

Och väglaget är dåligt i så gott som hela landet i dag, på grund av snöfall eller snöblandat regn.

Den fullständiga väderrapporten hittar du här.