Hoppa till huvudinnehåll

Snö i stora delar av landet på torsdag och fredag – ovanligt med så mycket snö den här tiden på året, säger meteorologen

Väg i snöoväder.
Det blir riktigt snöigt och mycket dåligt väglag i östra Finland och Lappland på torsdag och fredag. Väg i snöoväder. Bild: Yle/Jonas Blomqvist snö,Snöoväder orsakade trafikproblem,snöfall,Oväder,slask,trafik,väglag,Trafiksäkerhetskamera,dåligt före

O, hur härligt majsol’n ler, brukar man sjunga så här års. Men solen får ge vika för snö och slask, ända från sydligaste till nordligaste Finland.

Redan på torsdag har det snöat på flera håll i landets mellersta delar, och det kommer mera.

Under torsdagseftermiddagen eller -kvällen blir det först slaskväder i östra Finland, senare under kvällen blir det ymnigt snöfall.

Väglaget blir mycket dåligt i Norra Karelen och Kajanaland medan flera andra regioner har varning för dåligt väglag.

– Sådana här snömängder är inte vanliga i landets södra och mellersta delar längre den här tiden på året, säger meteorolog Juha Tuomala vid Meteorologiska institutet till STT.

I Norra Karelen kan det snöa kring 15 centimeter, nära östgränsen kan det bli till och med över 20 centimeter.

Majsolen kommer tillbaka nästa vecka

Både på torsdag och fredag kan det snöa eller komma snöblandat regn även i södra Finland, medan västra Finland får regnigt eller slaskigt väder, visar Yles meteorolog Kerttu Kotakorpi på sin väderkarta.

I norr snöar det lite redan på torsdag, men snöområdet i östra Finland rör sig längs östgränsen under natten för att sedan breda ut sig över Lappland på fredag och slå till med full kraft.

– Under fredagskvällen börjar nederbördsområdena dra vidare och nu ser det ut som om det bli betydligt mer uppehåll under veckoslutet, säger Kotakorpi.

Temperaturen stiger under helgen, men det blir ändå lite kyligt för årstiden, mellan 5 och 10 plusgrader. Varmast blir det i landets mellersta och västra delar.

På söndag och framför allt nästa vecka blir det sedan klart varmare väder. På tisdag blir det kring 20 grader på många håll i landets södra halva.

Källor: STT, FMI, yle.fi/saa