Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug försöker fixa OS-gränsen på 10 000 meter – deltagande i Tokyo ett frågetecken: "Vi har inte tänkt så mycket på det"

Therese Johaug löper i Oslo.
Therese Johaug i Oslo sommaren 2020. Therese Johaug löper i Oslo. Bild: EPA-EFE/VIDAR RUUD Therese Johaug

Therese Johaugs uthållighet har varit i en klass för sig i längdskidåkning, men håller också måttet i friidrott. På lördag ska hon försöka klara OS-gränsen på 10 000 meter och om norskan lyckas med bedriften kan hon i augusti göra sitt första sommar-OS.

Den norska skiddrottningen Therese Johaug stod förra året för ett imponerande resultat i friidrott. I juni 2020 löpte hon 10 000 meter på tiden 31.40,67 i Oslo – en tid som visade sig bli årets 26:e bästa i världen.

Den 8 augusti gör damernas världselit upp om OS-medaljerna i Tokyo på 10 000 meter. Om Johaug finns med i startfältet är i allra högsta grad oklart, men på lördag går hon åtminstone in för att försöka fixa OS-gränsen 31.25,00.

– Det dök upp en möjlighet som kanske visar sig bli den enda att löpa 10 000 meter i år, säger Johaugs manager Jørn Ernst til NRK.

NRK rapporterar att även att Norges bästa distanslöpare Karoline Bjerkeli Grøvdal, som har varit i vass form på sistone, ställer upp.

"Therese ska köra sitt eget race"

Arrangören Mathias Lavik uppger att Grøvdal och Johaug får varsin ljushare som ska se till att hålla upp tempot. Grøvdal går för en tid under 31 minuter, medan Johaug siktar på att klara OS-gränsen.

– Med den fart som Grøvdal nu håller har Therese inte en chans att hänga på. Det blir inte ett lopp mot henne. Therese ska köra sitt eget race, säger Ernst.

Även om Johaug skulle fixa OS-gränsen är det inte bestämt att hon åker till Tokyo.

– Det har vi egentligen väl inte tänkt så mycket på, säger managern.

Johaug, som fyller 33 på midsommarafton, vann fyra VM-guld i Obertsdorf i vintras. Två skidguld var individuella.