Hoppa till huvudinnehåll

USA vill slopa patenträtten för vaccin mot covid-19: "Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder"

Händer med blå plasthandskar och en covidspruta.
Debatten om patentskyddet för coronavaccin har pågått under hela pandemin. Händer med blå plasthandskar och en covidspruta. Bild: AFP / Lehtikuva COVID-19

USA vill slopa patenten för vaccin mot covid-19 för att göra vaccinet tillgängligt för fler människor och trappa upp den globala kampen mot pandemin.

USA:s handelsrepresentant Katherine Tain skriver på Twitter att extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder. Hon tillägger att USA kommer att förhandla med världshandelsorganisationen WTO för att bli av med patenten.

Enligt Tain tror administrationen starkt på immateriella rättigheter, men i syftet att få ett slut på pandemin så stöder man ett slopande av patentskyddet för covidvaccinen.

Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus berömde USA:s beslut på Twitter. Han sade att beslutet är ett exempel på USA:s ledarskap i kampen mot pandemin.

Patentskyddet en känslig fråga – ändringar kräver enighet bland WTO:s medlemsländer

Debatten om vaccintillverkarnas patentskydd har tagit fart under pandemin, eftersom produktionen av vaccinen ligger i händerna på ett fåtal läkemedelsföretag.

Patentskyddet regleras av lagstiftning och internationella avtal, bland annat världshandelsorganisationen WTO:s TRIPS-avtal.

Indien och Sydafrika föreslog för WTO i oktober att vissa immateriella rättigheter, som patentskyddet, bör slopas för coronavaccin. Förslaget har vunnit stöd bland flera utvecklingsländer.

Den katastrofala smittspridningen i Indien har gjort frågan högaktuell igen.

Men frågan är svår, eftersom ändringar i WTO:s regelverk förutsätter enighet bland medlemsländerna. Flera länder med en stark läkemedelsindustri har motsatt sig förslaget på att häva patenträtten.

Vissa kritiker menar också att tillverkningen av vaccin är en komplicerad process och att en uppluckring av de immaterialla rättigheterna inte automatiskt leder till en ökad produktion av vaccindoser.

WTO:s talesperson Keith Rockwell säger att organisationen kommer att ta upp frågan den här månaden, innan ett formellt möte den 8 till 9 juni i år.

Källor: AP, New York Times.