Hoppa till huvudinnehåll

Vaccintillverkare kan bli av med patent på coronavaccin – kan vara enda lösningen för världens fattigaste länder

En demonstrant håller upp ett plaket med texten "No Patents profiteering"
Kampanjen för ett tillfälligt upphävande av patenterna för coronavaccin har samlat brett stöd. En demonstrant håller upp ett plaket med texten "No Patents profiteering" Bild: EPA-EFE/All Over Press coronavirus,vaccinering,TRIPS

USA har överraskande ställt sig bakom kraven på att WTO tillfälligt upphäver upphovsrätten för coronavacciner. Förslaget lades fram av Sydafrika och Indien i oktober och ska ge fattiga länder möjlighet att tillverka egen vaccin.

Ett sådant tillstånd skulle kräva ett tillfälligt upphävande av TRIPS-reglerna om patent- och immaterialrätt för coronavacciner.

TRIPS är en av grunderna för Världshandelsorganisationen WTO och garanterar patenträttigheter inom den globala handeln.

Kampanjen stöds av ett hundratal länder, en rad humanitära organisationer och 160 tidigare statschefer och Nobelpristagare.

Läkemedelsbolagen och flera rika länder har hittills motsatt sig förslaget med motiveringen att vaccinbristen inte beror på patent utan på flaskhalsar inom produktionen.

Pieter-Jan van Eggermont
Pieter-Jan van Eggermont vid Läkare utan gränser säger att USA:s beslut är oerhört betydelsefullt. Pieter-Jan van Eggermont Bild: Alexander Uggla/MSF Läkare utan gränser

Vaccin- och patentexperten Pieter-Jan van Eggermont vid Läkare utan gränser i Sverige säger att USA:s beslut nu slår bottnen ur det argumentet.

‒ USA har erkänt att immaterialrätt är ett problem och måste ses som en del av lösningen på den ojämlika globala tillgången på coronavaccin, säger han.

Haltande distribution

Frågan har blivit allt mer aktuell i takt med att vaccinleveranserna till fattiga länder uteblivit.

Världshälsoorganisationen WHO uppger att 700 miljoner vaccindoser hittills har sprutats i armen på patienter, men att endast 0,2 procent av dem har gått till invånare i fattiga länder.

WHO:s eget vaccinprogram Covax, som skulle erbjuda en rättvis fördelning av vaccinerna, haltar svårt. Samtidigt har covidstormen i Indien lett till att många länder blivit utan de vaccindoser de räknat med.

Öppnar för lösning

Förhandlingarna om ett eventuellt tillfälligt upphävande av patenträttigheterna för coronavaccin förs inom WTO. Världshandelsorganisationen tar sina beslut genom konsensus och förhandlingarna om frågan har stått stilla i månader.

USA:s beslut att bryta fronten bland de negativt inställda länderna tvingar nu också andra rika länder att tänka om.

‒ Trycket på dem är definitivt mycket större. Det har blivit mycket svårare att hävda att det inte finns ett problem kopplat till immaterialrätt, vilket läkemedelsindustrin, men och EU-länder som Sverige och Finland hittills gjort, säger van Eggermont vid Läkare utan gränser.

USA:s president Joe Biden talar
USA:s ändrade inställning i vaccintvisten verkar ha öppnat upp förhandlingarna. USA:s president Joe Biden talar Bild: All Over Press Joe Biden

Bidenadministrationens ändrade inställning har redan nu påverkat tonen i frågan globalt. Frankrike, som tidigare motsatte sig ett upphävande av TRIPS för coronavacciner, har också ändrat sig.
President Emmanuel Macron sa idag att han absolut stöder förslaget.

‒ Jag är starkt för att öppna upp patenten. Vi måste så klart göra det här vaccinet till en allmännytta, sa Macron.

Samtidigt underströk han att många länder i till exempel Afrika inte klarar av att inleda egen produktion snabbt och att det därför fortfarande krävs storskaliga vaccindonationer.

Läkemedelsindustrin säger nej

Läkemedelsindustrin har varit mindre entusiastisk. Den internationella federationen för läkemedelstillverkare uppger att ett tillfälligt patentundantag inte är en riktig lösning på ett komplicerat problem.

Federationen uppger att åtgärden inte skulle öka vaccinproduktionen eller erbjuda lösningar på pandemin.

Industrin tror också att ett TRIPS-undantag på sikt skulle leda till att viljan att investera i dyr läkemedelsutveckling skulle minska och på så sätt skada framtidens hälsovård.

Skapa framtida kapacitet

Pieter-Jan van Eggermont säger att den så kallade TRIPS-waivern skulle hjälpa länder i till exempel Afrika att bygga upp en egen vaccinindustri. Det skulle i sin tur betyda att de inte i framtiden skulle vara beroende av hjälp och bistånd.

‒ Det är inte normalt att en kontinent med 1,2 miljarder människor och 54 länder är till 99 procent beroende av import för sina livräddande vacciner, säger han.

Han understryker att det nuvarande systemet inte gynnar merparten av människorna som lever i låginkomstländer.

‒ Det är uppenbart att det sättet som läkemedelsforskning och utvecklingen hittills har byggts upp ‒ där ett fåtal bolag utnyttjat patent och andra immaterialrättsliga lösningar för att säkerställa sina egna vinstmonopol ‒ inte har lett till att den stora breda massan i fattiga länder har tillgång till livräddande läkemedel, säger han.

Bistånd eller självförsörjning

Därför handlar processen i WTO om en mycket bredare fråga än enbart om ett tillfälligt upphävande av vaccinpatent.

Den centrala frågan är om låginkomstländer ska vara beroende av bistånd för att kunna handskas med stora pandemier eller ska de få rätt att bygga upp en egen produktion av till exempel läkemedel.

van Eggermont säger att Läkare utan gränser hoppas att pandemin och vaccinojämlikheten ska leda till bestående förändringar.

‒ Vi anser att det globala pandemiläget kräver radikala lösningar. Man ska titta på systemförändringar och inte bara förlita sig på välgörenhet och givmildhet.