Hoppa till huvudinnehåll

Yleredaktören Rolf Streng har gått bort

Rolf Streng, reporter på Yle Nyheter, gick ur tiden i maj 2021. Svartvit bild.
Rolf Streng, reporter på Yle Nyheter, gick ur tiden i maj 2021. Svartvit bild. Bild: yle journalister,rolf streng

En av Yle Nyheters långvariga medarbetare, Rolf Streng, har lämnat oss. Streng dog den 2 maj, på söndag, efter en längre tids sjukdom.

Rolf Streng inledde sin karriär vid Yle år 1977 och verkade som reporter, framför allt i radio, i nästan 40 år. Han gick i pension år 2016.

Streng var en mångsidig redaktör med stor arbetskapacitet. Han hade en beundransvärd förmåga att rapportera sakligt och med medkänsla i tragiska situationer.

Den förmågan gav han prov på vid bland annat Estoniakatastrofen 1994, vid bombexplosionen på köpcentret Myyrmanni i Vanda 2002, och efter bussolyckan i Konginkangas 2004.

Han stod även i en klass för sig då det gällde bil- och trafiknyheter, samt besläktade ämnen som i en mindre jämställd tid än vår kunde kallas "karlafrågor".

Som person var den högvuxne Streng glad och utåtriktad, och kunde genom sin blotta närvaro få stämningen att lätta i redaktionslandskapet.

När han färdigställt ett nyhetsinslag brukade han ofta blygsamt avfärda alstret med orden "Inte blev det ju Pulitzerkvalitet". Nej, men det brukade bli Strengkvalitet, och det är inte fy skam det heller.

Trots sin stora kärlek till arbetet var Streng nöjd med att kunna gå i pension och ägna tid åt umgänget med familjen samt åt sitt bilintresse.

Det kändes svåruthärdligt att den imposante och fysiskt kraftige Streng måste få sin pensionärstid fördystrad av en obotlig sjukdom. Men han behöll sitt goda humör och sitt lugn in i det sista.

Rolf Streng blev 68 år.