Hoppa till huvudinnehåll

Brand i höghuslägenhet i Vasa centrum – barns kockande kunde slutat illa

Brandbilar i garaget
Frampartiet på två brandbilar. Brandbilar i garaget Bild: Yle/Anna Ruda brandbilar,Vasa,eldsvådor,Räddningstjänsten i Estland,österbottens räddningsverk

En brand uppstod i en lägenhet i Vasa centrum på fredag förmiddag då en minderårig person skulle laga mat. Det kunde ha gått riktigt illa säger jourhavande brandmästaren.

Räddningsverket larmades till en höghuslägenhet på Formansgatan i Vasa på fredag förmiddag. En minderårig person hade som avsikt att laga mat, men under processen hade en brand uppstått i köket.

Personen gick då efter sin vuxna storasyster som låg och sov i ett annat rum. Systern försökte släcka elden utan att lyckas. De gick då ut ur lägenheten, stängde dörren och ringde räddningsverket.

När räddningsverket anlände till platsen hade elden redan slocknat på grund av syrebrist, men en tjock svart rök hade fyllt lägenheten.

- Branden orsakade små skador i köket och det krävs nog att lägenheten vädras ordentligt under flera timmar för att få bort röklukten, säger jourhavande brandmästaren Ville Isomöttönen.

- Men det var nog en riktigt farlig situation. Lägenheten saknade brandvarnare, så om branden skulle ha skett på natten kunde det ha gått riktigt illa.

Systern andades in lite rök och fick små brännskador på armen då hon försökte släcka elden, men annars klarade sig syskonen utan större skador.

Isomöttönen vill påminna folk om hur viktigt det är att ha brandvarnare.

- Det är upp till lägenhetens innehavare att skaffa brandvarnare, inte lägenhetens ägare, påpekar Isomöttönen.