Hoppa till huvudinnehåll

Indien ser inget ljus i tunneln: Över 400 000 nya fall av coronavirussmitta igen

En covidsjuk kvinna sitter på marken utanför ett sjukhus. Två personer hjälper henne.
Kvinna som väntar på att få en plats på sjukhus. En covidsjuk kvinna sitter på marken utanför ett sjukhus. Två personer hjälper henne. Bild: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED Indien,coronavirus

Det syns inget slut på det katastrofala coronaläget i Indien. Under fredagen slogs igen tidigare rekord med en ännu dystrare siffra: 414 188 nya fall av smitta på ett dygn.

Under ett dygn rapporterade hälsomyndigheterna om 3 915 nya coronarelaterade dödsfall. Bara under den här veckan har 15 100 personer avlidit i covid-19.

Drygt 21 miljoner personer har officiellt bekräftats ha blivit smittade och 234 000 personer har avlidit på grund av viruset.

De verkliga siffrorna är sannolikt betydligt högre eftersom sjukvården och testningskapaciteten inte räcker till.

Stämningen allt mer dystopisk

Läget i Indien med 1,3 miljarder invånare beskrivs som närmast dystopiskt med överfulla krematorier och patienter som dör utanför sjukhusingångarna.

Särskilt i större städer är sjukhusen överfulla trots att det snabbt ordnats fram extra provisoriska sjukvårdssalar. Nu börjar också sjukhus i mer glest bebodda områden larma om kapacitetsbrist.

Vaccineringarna framskrider trögt efter en lovande start på grund av brist på råvaror som behövs vid tillverkningen.

Flera länder har börjat skicka hjälp till Indien, exempelvis respiratorer och sjukhussängar. Och exempelvis läkare i Storbritannien tar på distans emot patienter med andra åkommor för att frigöra Indiens egna läkare till vård av covidsjuka.

Reuters, TT